Belföld

A CEU rektora szerint Orbán nem mondott igazat az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök azt állította, hogy a CEU elnök-rektora, Michael Ignatieff a diákoknak és tanároknak egy levélben azt írta: nem aggódik a Budapesten működő CEU bezárása miatt.

Az egyetem közleménye szerint ez hamis állítás.

Állítják, az idézett levélben a rektor azt írta, hogy az egyetem a legnehezebb körülmények között is működni fog. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a CEU magyarországi léte ne lenne veszélyben. Sajnos, a kormány döntéseinek következtében, az ellenkezője a helyzet, írták.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a törvénymódosítás privilégiumokat semmisít meg és a jogokat egyenlő módon újraosztja az egyetemek között.

Ez is hamis állítás. Már hetek óta kérdezzük, hogy milyen privilégiumokat birtokolt a múltban az egyetemünk és milyen új jogokat kaptak a magyar egyetemek a törvénymódosítás következtében. Sajnos a miniszterelnök úr most sem válaszolta meg ezeket a kérdéseket. Egyetemünk keményen megdolgozott az akkreditációjáért, a diplomák kiadásának joga nem privilégium. Az állítólagosan a magyar egyetemek javát szolgáló törvénymódosítást tiltakozás fogadta a magyar felsőoktatási szektor szinte minden részében. Ennek az az oka, hogy a törvénymódosítás és elfogadásának módja a magyar felsőoktatás és a tanszabadság iránti tiszteletlenséget mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik