Belföld
AppleMark

Legérzékenyebb adatainkról is tudni fog a KSH

24.hu
24.hu

2017. 04. 24. 06:59

A kormánypárti indítvány szerint egyedi azonosításra alkalmas formában kaphatná meg a hivatal a többi állami szerv által kezelt információt.
Korábban a témában:

Több tucat törvényt módosítana a kormány azért, hogy a Központi Statisztikai Hivatal egyedi azonosításra alkalmas formában kapja meg a más állami szervek által gyűjtött információkat – írja a Népszava. A lap emlékeztet: eddig az érzékeny, személyes adatokat nem lehetett átadni a KSH-nak.

A Semjén Zsolt által jegyzett indítvány szerint a hivatal a jövőben szinte bármely hazai adatállományból megkaphatná az adóazonosítót, a TAJ- és személyi számot, a fogyatékossággal, a családtámogatásokkal, a tőkepiaci felügyelettel, sporttal, magánnyomozással kapcsolatos, valamint az útlevél- és cégbírósági nyilvántartásban szereplő bármely információt.

Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő a Népszavának azt mondta: nagyon veszélyes a különleges személyes jellemzők oly módon való gyűjtése, hogy azokat más adatokkal is össze lehessen kapcsolni. Szerinte biztosan nem felel meg az arányosság követelményének, hogy a KSH időkorlát nélkül gyűjthessen minden állampolgárról különleges adatokat.

A szakértő azt mondta, nem fogadható el, hogy a KSH minden állampolgárról mindhalálig nyilvántartsa a teljes betegéletútját, a társadalombiztosítás által támogatott összes kiváltott gyógyszerét. Szerinte ez biztosan ellentétben áll egy európai jogállam alapértékeivel. Megjegyezte: míg az EU Általános adatvédelmi rendelete lehetővé teszi, hogy az érintettek még adataik statisztikai feldolgozása ellen is tiltakozzanak, Magyarországon erre nincs jogorvoslati lehetőség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.