Belföld

A KDNP-s képviselő szerint “Brüsszel diktatúrát épít”

A villamosenergia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetről vitáztak a képviselők szerdán a parlamentben, ott szólalt fel többek között a KDNP-s Vejkey Imre is – írta meg a 444.hu.

Miután a témától eltérve a jobbikos Lukács László György a kormány “Állítsuk meg Brüsszelt!” szlogenű kampányával kapcsolatban kezdett humorizálni, Vejkey arról beszélt, hogy „Brüsszel diktatúrát épít”, ezért rendkívül fontos, hogy a tagállamok felhívják a figyelmet a szubszidiaritás elvére.

Szerinte az uniónak csak olyan jogköröket szabad gyakorolnia, amelyeket a tagállamok átruháztak. A 444.hu cikke szerint így kötötte össze a villamosenergia belső piacáról szóló témát a diktatúraépítéssel:

Diktatúrát épít, tisztelt hölgyeim és uraim, és kifejezetten ez az európai ügyek bizottsága által tárgyalt, a jelen napirendi pontot is képező villamos energia belső piacáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelettervezet is ezt bizonyítja.

A portal emlékeztet: a vita  arról szólt, hogy a magyar parlament határozatot készül elfogadni, amiben tiltakozik az Európai Bizottság néhány árampiacot érintő javaslata ellen. Ezek közül az egyik arról szól, hogy öt év múlva az áram árának felét kitevő részt a piac határozza meg, ez pedig a kormány szerint háború  a rezsicsökkentés ellen.

A parlament tiltakozni készül az ellen is, hogy az árampiac irányításába regionális operatív központokat vonjanak be, mivel ez a magyar kormány szerint sérti a tagállamok szuverenitását. Ezekben az ügyekben a magyar parlament két, úgynevezett sárga lapot mutatna fel az Európai Bizottságnak. Ha ugyanabban a témában több nemzeti parlament is elfogad ilyen határozatot, akkor a bizottság javaslatát újra kell tárgyalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik