Belföld

Szentendrei úti baleset – a bírónak esze ágában sincs kiengedni a sofőrt három hónapig

Három hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság a szentendrei halálos baleset kapcsán meggyanúsított sofőr előzetes letartóztatását – tudtuk meg csütörtökön a Fővárosi Törvényszéktől. Hogy miért döntöttek így, több  oka van, például, hogy már súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják a sofőrt, történetesen, hogy ittasan ült volán mögé és okozta két fiatal halálát.

A megalapozott gyanút a rendőri jelentések, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv adatai, a helyszínrajz, a fényképmellékletek, a tanúvallomások és az igazságügyi szakértői vélemény támasztják alá. A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű tisztázása érdekében további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges.

A bíró szerint a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jelentős tárgyi súlyú, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, és a büntetés nagyságából eredő fenyegetettség már önmagában is felveti annak lehetőségét, hogy a gyanúsított próbálná magát kivonni az intézkedés alól, elszökne vagy elrejtőzne, ha kiengednék a rácsok mögül.

Ahogy arról beszámoltunk, a tragédia március 18-án, éjjel negyed 2 körül történt. A kocsi a rendőrség korábbi tájékoztatása szerint hátulról rohant bele nagy sebességgel a várakozó autóba, majd az ütközés erejétől mindkét jármű a pályatest között lévő betonoszlopnak, illetve lámpaoszlopnak csapódott. A balesetben két fiatalember vesztette életét, mindketten a helyszínen. Egyikük Janza Richárd, ifjúsági világbajnok kajakozó.

Információnk szerint  a sofőr fékezés nélkül hajtott bele a vétlen autóba. Az eddigi adatok szerint a férfi – aki egy jobb kormányos járművet vezetett – megközelítőleg 130 kilométer per órás sebességgel ütközött neki az ekkor körülbelül 30 másodperce a lámpánál – szabályosan – várakozó kocsi hátuljába. Továbbra is úgy tudjuk, hogy tévesek azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a vétkes autós valakivel versenyzett, erre az eddigi adatok szerint nem utal semmi.

A gyanúsított előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el március 20-án, a kórházban. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, védője enyhébb kényszerintézkedést indítványozott.

Múlt héten írtunk arról, hogy  helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság végzését, és az autós marad rács mögött, hiába akart ügyvédjével akkor is enyhébb kényszerintézkedést kiharcolni.

A Fővárosi Főügyészség április 10-én tájékoztatott arról, – ahogy arról fent írtunk – hogy már súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítja  a rendőrség az autóst, egész pontosan halált okozó ittas járművezetés bűntettével. Korábban halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyt eljárás ellene. A férfi panasszal élt a gyanúsítás módosítása ellen, ám ezt az ügyészség elutasította.

Akkor úgy értesültünk, közepes fokú ittasságot állapítottak meg nála, a szervezetében valamivel több mint két liter, azaz körülbelül három üveg bornak megfelelő alkoholt mutattak ki a baleset után .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik