Belföld

Levelet kaptak a kormánytól a CEU külföldi diákjai

Egy angol nyelvű e-mailt kaptak meg a CEU külföldi hallgatói az Emmitől, amiben a minisztérium hosszasan taglalja, hogy nincs semmi, ami fenyegetné az egyetem működését és az oktatás szabadságát.

A hvg.hu birtokába került levélben többek közt az áll, hogy

A Magyar Kormány tiszteli – és minden esetben annak megfelelően jár el – a nemzetközi és az európai jogot, az oktatási szabadságot, az egyetemek autonómiáját és az igazságosság elvét; és hasonlóképpen elvárja a természetes és jogi személyeket, akik az országban tartózkodnak és működnek, hogy betartsák a jogszabályokat, mert ez egy demokratikus állam és senki és semmi nem áll a törvény felett.

A külföldi diákok több politikusnak és döntéshozónak is tiltakozó levelet küldtek – köztük Balog Zoltánnak is -, így lehet meg a minisztériumnak a diákok e-mail címe.

A levélben taglalják, hogy a szabályok mindenkire vonatkoznak, nincsenek kivételek. A törvényben megfogalmazott nemzetközi egyezmény pedig a levél szerint nem ellehetetlenítené az egyetem működését, hanem

szorosabb kapcsolatot teremtene Magyarország és a származási ország között.

A levélben foglaltak szerint Balog Zoltán kész arra, hogy személyesen is tárgyaljon a CEU jövőjéről. Szó esik még benne arról is, hogy a “félelemkeltés és a hamis állítások terjesztése az oktatási szabadság veszélyeztetéséről” nem vezet konstruktív megállapodásra és félrevezetik a nemzetközi akadémiai véleményüket.

 

 

Közben az Egyesült Államok egyértelműen kifejezte, hogy a magyar kormánynak fel kell függeszteni a CEU ellehetetlenítését célzó törvényt.

Szerda délután újra tüntetnek a CEU mellett, már 25 ezren jelezték részvételüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik