Belföld

Sólyom: Orbánék nagyon rossz dolgozatot írtak

Konferencián CEU-zik ma a volt államelnök.

A volt köztársasági elnök szerint alkotmányellenes a lex CEU – erről az Eötvös József Csoportban beszélt szerda este egy az egyetemi autonómiáról szóló konferencián.

Ironikusan megjegyezte: a “volt bibósok nagyon rossz dolgozatot írtak”.

Sólyom szerint a felsőoktatási törvény múlt héten elfogadott változtatása egyrészt tartalmilag aggályos, másrészt „ellentétes a jogbiztonság elvével, a jogbiztonság technikai feltételeinek sem felel meg”.

Sólyom László kiemelte, hogy az oktatás szabadsága alapjog, melyet korlátozni csak akkor lehet, ha az más alapjog védelme érdekében elengedhetetlenül szükséges – a lex CEU esetében erről nincs szó. Ráadásul a törvényalkotók „jogilag teljesíthetetlen feltételhez kötötték a Közép-európai Egyetem további létét”.

Nem ma kezdte

Sólyom az elsők között, már április harmadikán nyilatkozatban állt ki a CEU mellett. Akkor azt írta: a tudomány és az oktatás nemzetközi, az universitas intézménye kilencszáz éve ezt valósítja meg, és a Magyarországon működő egyetemek sokféleképpen részei ennek a világméretű közösségnek, elismerésük Magyarország javára szolgál.

Sólyom szerint:

Ez a rang adja a CEU értékét az ország és a magyar tudományos élet számára. Alapvető érdekünk, hogy működését folytathassa. Alapvető érdekünk az is, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása megfeleljen az Alaptörvénynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik