Belföld
Budapest, 2017. február 22.
Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, a javaslat előterjesztője felszólal a Horvát Köztársaságnak az Európai Gazdasági Térségben való részvételéről szóló megállapodás és három kapcsolódó megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 22-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Mikola nem hajlandó kifizetni volt feleségének a lenyúlt apanázst

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 04. 11. 17:02

Korábban a témában:

Az 1600 eurós feleségpótlék a fizetésem, a nagyköveti ellátmány része volt, ebből finanszíroztam a megélhetésünket

– mondta Mikola István a Fővárosi Törvényszéken. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a volt felesége és közte zajló vagyonmegosztási per tárgyalásán jelezte, szerinte jogosan használta fel a három éven át folyósított összeget.

Mikola 2011 és 2014 közötti diplomáciai szolgálatban állt. Párizsi OECD-nagykövetként fizetése mellett kapta a külügyminisztérium által a felesége után kiutalt pótlékot is.

Párizs, 2011. október 22.
Hende Csaba (k) honvédelmi miniszter és Mikola István (j) Magyarország OECD nagykövete beszélgetnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából az Invalidusok templomában tartott koncertje előtt. Balra Fülemen Róza, Mikola István felesége áll. 
MTI Fotó: Pörneczi Bálint
Párizs, 2011. október 22.
Hende Csaba és Mikola István beszélgetnek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából az Invalidusok templomában tartott koncertje előtt. Balra Fülemen Róza.
Fotó:MTI/Pörneczi Bálint

A 24.hu februárban számolt be arról, hogy Mikola István volt felesége, Fülemen Róza már korábban jelezte a külügyminisztériumnak, hogy egyetlen eurót sem látott az elvileg neki járó 1600 eurós (nagyjából félmillió forintos) havi apanázsból. A tárcának küldött levélben azt írta, hogy Mikola OECD-nagyköveti kinevezése miatt kénytelen volt minden pénzkereső tevékenységét feladni, és végül három éven keresztül megtakarításaiból kellett fizetnie a magyarországi járulékokat is. Fülemen Róza a perben kérte az elmaradt illetmény kifizetését volt férjétől.

A keddi tárgyaláson Mikola azt mondta, hogy a válóperben elhangzott korábbi állításokkal ellentétben nem 2014-ben, a hazaérkezésükkor, hanem már 2012-ben megromlott közte és felesége között a viszony, az életközösségük megszűnt, és rezidencia külön helyiségeiben éltek.

Az államtitkár kijelentette: a hatályos külügyi törvény szerint nem volt köteles jelenteni Budapestnek az életközösség megszűnését. Arra hivatkozott, hogy mind ő, mind a felesége eleget tettek az elvárt protokolláris kötelezettségeknek.

Mikola állítása szerint a Párizsban töltött időszakot kevés, összesen havi 4 ezer eurós (mintegy 1,2 millió forintos) bevételből kellett finanszíroznia. Ezért nem maradtak megtakarításai.

Orbán Viktor a 2014-es kormányalakítás során lecserélte Mikolát a párizsi posztról. Új megbízatásként a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságot kapta meg a külügyi tárcánál. A 2014. július 14-én leadott első államtitkári vagyonbevallásából azonban nem derül ki, hogy mennyit keresett Párizsban. Mikola egyszerűen kihagyta a 2014 első félévében nagykövetként szerzett bevételeit. A hároméves diplomatafizetésből a vagyonnyilatkozat szerint hivatalosan mindössze 800 ezer forintot sikerült megtakarítania.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man at the psychotherapist, lying on couch, emotionally speaking, discussing with psychotherapist his problems, practitioner making some notes. Horizontal photo banner for website header design
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.