Belföld

Fekete-Győr: “Simicska Lajost elvitte Vona Gábor, Simicska Lajosról lemaradtunk”

A 444.hu-nak adott terjedelmes interjút Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Orosz Anna elnökségi tag. A miniszterelnöki tisztség időbeli korlátozásáról szóló népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban Fekete-Győr elmondta:

Ha ezt megszavazzák az emberek, és utána a kormány tagjairól szóló törvényt is módosítják ennek megfelelően, akkor Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor kiesik a versenyből 2018-tól.

Kérdésre azt is kifejtették, hogy a Momentumban egyelőre nincsen mandátumkorlátozás, de “már felmerült, van erről vita” a párton belül. Fekete-Győr szerint a közéletben kell a felfrissülés és ha ezt nem tudják elhozni a természetes folyamatok, akkor be kell építeni kontrollokat és korlátokat, hogy kikényszeríthessék azt. Hozzáteszi:

Hol tartanánk már, ha nem Orbán lett volna 2014-től Magyarország miniszterelnöke?

Orbán mindenképpen le lesz győzve

A Momentum elnöke kérdésre hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy adminisztratív eszközökkel akarnák legyőzni a miniszterelnököt, mert

mindenképpen le lesz győzve Orbán, ez most nem ezen múlik. Ezért is mondtam, hogy a jövőre nézve ez egy teljesen logikus, racionális lépés, hogy korlátozzuk. Ha ez nem megy át valamilyen politikai oknál fogva a Nemzeti Választási Bizottságon meg a Kúrián, akkor Orbán majd le lesz győzve választáson, de ez egy alternatív eszköz arra, hogy már hamarabb is sort kerítsünk rá.

A CEU-ról szóló népszavazási kérdésüket pontosabbnak tartják, mint a DK már korábban benyújtott kérdését, ráadásul míg Gyurcsány Ferenc pártja csak egyetlen ponton módosítaná a friss felsőoktatási törvényt, addig a Momentum teljesen visszaállítaná az érintett rész eredeti állapotát.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt 3 hónapban komoly gazdasági szereplők is érdeklődtek-e pénzügyileg a Momentum iránt – felvetve Simicska Lajos milliárdos üzletember nevét – Fekete-Győr ezt a választ adta:

 Simicska Lajost elvitte Vona Gábor, Simicska Lajosról lemaradtunk.

Hozzátette: nem találtak hasonló kaliberű nagyvállalkozót, de nekik nincs is szükségük oligarchára, viszont “a szakpolitikai csapatokba nagyon sok külsős szakértő csatornázódott be”. A teljes beszélgetést itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik