Belföld

Megtalálta és visszaadta a lopott régészeti leleteket, erre bíróság elé állítják

Egy nyugdíjas nő érdekes tárgyakat talált fia bajánsenyei házában még  2009-ben. A megtalált leletek egy fiatal szombathelyi nő holmijai között voltak, aki korábban vendégeskedett a házban, majd külföldre költözött. Ő kérte a családot, hogy őrizzék meg néhány táskáját. Ezek egyike esett le a szekrény tetejéről, így kerültek elő a lopott tárgyak  – írja a nyugat.hu

Az asszony összeszedte a leleteket – rajta a Savaria Múzeum leltári pecsétjével – és bevitte a múzeumba. Ott először nem akarták fogadni a tárgyakat, majd a valós darabszámnál jóval kevesebbet írtak fel. Erre a nő rendőrt hívott, aki hazavitette vele az értékeket, majd pár nap múlva megjelentek a régészek és 208 darab régészeti leletet vettek nyilvántartásba. Később kiderült, hogy a leletek a Romkertben lévő raktárból tűntek el. Azt is megállapították, hogy a tárgyak igazából csak régészeti értéket képviselnek, valódi értékük csekély, kivéve egy amforát, ami százezer forintot ért akkor.

A múzeum feljelentést tett, az idős asszonynak pedig levélben köszönték meg, hogy a leleteket visszajuttatta a múzeumba. Pénzjutalmat is akartak adni neki, de ő visszautasította azt, mondván: a leletek visszaadása állampolgári kötelessége volt.

A rendőrök külföldön megtalálták a tettest, aki egyébként 2007-ben a múzeum alkalmazottja volt. Tettéért megrovást kapott.
Ám közben lopás miatt eljárás indult a nyugdíjas nő ellen is, aki hosszú ideig orvosi kezelés alatt állt, így az ügyet 2016 őszén tárgyalta a Szombathely Járásbíróság. Az asszony a tárgyaláson tudta meg, hogy a vád közben megváltozott, már nem lopás, hanem orgazdaság miatt folyik ellene az eljárás. Indoklásként elhangzott, azért, mert 2009-ben az ő házában foglalták le a régészek a leleteket.

A tavalyi tárgyalás nem hozott eredmény, a bíró közben – nyugdíjba vonulása miatt – leadta az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik