Belföld

CEU-rektorhelyettes: A kommunista rezsim óta nem zártak be egyetemet azért, mert nem volt szimpatikus

CEU-rektorhelyettes: A kommunista rezsim óta nem zártak be egyetemet azért, mert nem volt szimpatikus

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese azt mondja, demokráciában nem lehet egyetemet bezárni azért, mert nem értünk egyet a mögötte lévő világnézettel. Megpróbálnának megegyezni a kormánnyal, ha végre elmondanák, mit szeretnének elérni. Bármi is az, az egyetemhez nem nagyon van köze.

Hol van ennek az egésznek a vége? Most Áder Jánoshoz fordulnak, de mit várnak az ő döntésétől?

Ha visszaküldené a törvénymódosítást a parlamentnek, akkor a képviselőknek lenne alkalmuk átgondolni, és egy erős jelzést kapnának…

…számítanak még az erős jelzések?

A köztársasági elnök urat nemrég választottak újra, bírja a kormánypártok bizalmát, ráadásul nem gyakran szokott törvényeket visszaküldeni. Elküldheti az Alkotmánybíróságnak is, aztán rajtuk múlik majd, hogy alkotmányosnak találják-e. Mi a korábbi döntések alapján abban reménykedünk, hogy nem fogja annak találni. Ha pedig mégis átmegy, akkor vannak európai bírósági és politikai fórumok, ahova továbbmehetünk.

Fotó:24.hu/Bielik István

Mindeközben arra várunk, hogy a magyar kormány is előálljon végre valami javaslattal. Azt mondják –néha hiszem, néha nem – hogy őszintén szeretnék, ha ez az egyetem tovább működne. A törvény országok közötti egyezményt követel. Én ugyan továbbra sem értem, hogy miért lenne szükség egy ilyen egyezményre, de ha valóban meg akarnak egyezni, hát egyezzenek meg.

Ráadásul végül módosították is a törvényjavaslat szövegét arra, hogy nem New York állam, hanem a szövetségi állam az, akivel meg kéne egyezni. Bár maga a szöveg elég nehezen értelmezhető.

Nagyon zavaros és nagyon nem egyértelmű, hogy milyen dokumentumot várnak el az amerikai kormánytól. Azt időközben megértették, hogy konkrét oktatási szerződést nem várhatnak el, így viszont nem világos, hogy mit szeretnének. Mondjuk politikai, vagy elvi nyilatkozatot? Többek között ezért is szerencsés lenne, ha a magyar kormány kommunikálna velünk, és elmondanák, hogy pontosan mit szeretnének.

Persze mi is fordulhatunk Amerikához, de mit mondjunk? Fogalmunk sincs, hogy mit várna el a magyar kormány.

Ha valóban jószándékú a magyar kormány, és a megegyezésre utaló szavaik nem pusztán az egyetem kiszorításának leplezését szolgálták, akkor most el kellene mondaniuk, hogy milyen elemeket szeretnének ebben az államközi szerződésben látni, mi pedig megnéznénk, mit tehetünk.

Fotó:24.hu/Bielik István

És mit tennénak akkor, ha a mostani magyarázatot félretenné a kormány, és egyenesen kiállná azzal, amit a háttérben sejtünk? Hogy az a probléma, hogy Soros György alapította az egyetemet, Soros György finanszírozza, és liberális, nyugatbarát embereket nevelnek, és a CEU Harrach Péter szerint egy tisztképző iskola.

Hát, ha valóban nyíltan ilyeneket mondanának, akkor, némi túlzással, kívül definiálnák magukat a nyugati, vagy európai kultúrkörön.

Egyetemet betiltani pusztán azért, mert az egyetem mögött lévő világnézeti értékek nem rokonszenvesek, nem szokás a kommunista rezsimek utáni Európában.

Demokráciában ilyesmi nemigen fordulhat elő, ezért nem hiszem, hogy ezt a típusú választ a kormány bevállalná. Ez egyértelművé tenné, hogy a keleti blokkhoz való csatlakozás a cél, a Moszkva-Budapest tengely megerősítése. Erre azért nem számítok.

Fotó:24.hu/Bielik István

Mi történik akkor, ha az Alkotmánybíróság szerint a törvénymódosítás alkotmányos?

Az oktatás az Európai Unióban alapvetően nemzeti hatáskör, meg kell nézni, hogy ez nekünk ad-e bármilyen mozgásteret. Meg kell nézni azt is, hogy az, hogy amerikai egyetem is vagyunk, ad-e nekünk bármilyen lehetőséget az amerikai jogi fórumokon. Ezt még nem játszottuk végig. Én azt gondolom, hogy ez nem jogi úton fog eldőlni. Ez az egész akció politikai akció volt, ha a kormány megkapja azt, amit politikailag akar, akkor rendeződik majd.

De mi az?

Az oktatás az Európai Unióban alapvetően nemzeti hatáskör, ezért alaposan meg kell vizsgálni, hogy van-e európai jogi mozgásterünk. Meg kell nézni azt is, hogy az, hogy amerikai alapításunk ad-e bármilyen lehetőséget az amerikai jogi fórumokon. Ezt még nem gondoltuk át, túl friss a hír. Összességében azt gondolom, hogy ez nem jogi úton fog eldőlni. Ez az egész akció politikai akció volt, és ha a kormány megkapja azt, amit politikailag akar, akkor rendeződik majd.

Találkoztak mostanában bárkivel a kormányból, akivel tárgyalhattak?

Nem.

Van esély ilyenre?

Ebben a pillanatban nem úgy tűnik, de reménykedünk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik