Belföld

Állítsuk meg Moszkvát! Putyin magyar civiljeit is azonosítanák

Lehet más a putyinizmus! Orbán pártcsaládja mellé állt Szél Bernadett.

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be Szél Bernadett. Az ellenzéki politikus példátlannak tartja azt a fenyegetést, amit az orosz dezinformációs tevékenység jelent az EU tagállamaira. (Az amerikai beavatkozásáról Charles Gati professzor itt írt.) A Kreml propagandája, dezinformációs kampánya, támogatása az Európa-ellenes erőknek aláássa a transzatlanti együttműködést, illetve a politikai függetlenséget.

Ez a válság mára egy ténylegesen nyugtalanító szintet ért el. Oroszország folytatólagos és aprólékos törekvései a tények elferdítésére, a valóság manipulálására, a demokratikus folyamatokba vetett bizalom aláaknázására, illetve a nyugati választásokba való beavatkozás teljességgel elfogadhatatlan fejlemények.

Szél Bernadett szerint az információs hadviselés Putyin Európa elleni támadásának szerves része. A Kreml céljai megvalósításáért katonai, bűnügyi, titkosszolgálati, üzleti, diplomáciai, média-, kiber- és politikai eszközöket vet be. Az LMP társelnöke szerint – az Oroszországgal fenntartott jó kapcsolat ellenére – határozottan kell fellépni a súlyos fenyegetés ellen, amit a Kreml jelent a demokráciákra.

Tudni kellene, kit pénzel Putyin

Az Országgyűlésnek egyebek között lépnie kellene azért, hogy

a Moszkva által támogatott szóvivők, tisztviselők, civil szervezetek, értelmiségiek, aktivisták illetve korrupcióban érintett üzletemberek

is azonosíthatóak és nyomon követhetőek legyenek. Szél Bernadett ezen túl is kemény dolgokat várna el a fideszes többségtől, amely például elismerné a munkát, amit civilek végeznek az „álhírek”, a dezinformációk leleplezéséért, felhívná az EU-t, hogy tegye átláthatóbbá a nem kormányzati szervezetek, lobbisták és pártok finanszírozását, jogsértésnek minősítené a gyűlöletbeszédet és az állami propagandát.

Orbán Máltában rábólintott

Az LMP társelnöke javaslata indokolásában emlékeztet rá, hogy az Európai Néppárt néhány napja, máltai kongresszusán már elfogadott egy határozatot, amely az európai demokráciákat aláaknázó orosz dezinformációs tevékenységgel szembeni fellépés sürgősségét fogalmazta meg. A Lehet Más a Politikának számos területen markánsan különbözik a véleménye a Fidesz pártcsaládjától, de ezt a határozatot fenntartások nélkül támogatja és azt is üdvözli, hogy azt a Fidesz is megszavazta. A határozat helyzetértékelése és a cselekvési javaslatok fontosságának hangsúlyozása érdekében az LMP javasolja, hogy azt a magyar törvényhozás is fogadja el, nyilvánítsa ki elkötelezettségét a Kreml által az EU-val szemben viselt információs hadviseléssel szembeni fellépés mellett

Ajánlott videó

Olvasói sztorik