Belföld

Kósa a CEU-ról: A kiskaput be kell zárni

A magyar felsőoktatás védelmével indokolta a felsőoktatási törvény külföldi egyetemeket érintő módosítását Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a parlamenti szavazás után tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A most elterjedt lex CEU megnevezéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a CEU alapítója, Soros György 2005-ben írt Magyar Bálint akkori SZDSZ-es oktatási miniszternek egy levelet, amelyben megköszönte az új felsőoktatási szabályozást, de megkérte a kormányt, hogy a lex CEU szabályozást ezzel párhuzamosan tartsák fenn.

Mint fogalmazott, az elfogadott törvénymódosítás a Közép-európai Egyetem működését, oktatási programját nem érinti – mert az egy magyar egyetem magyar akkreditációval -, a Central European University (CEU) azonban az Egyesült Államokban van bejegyezve, ahol viszont nem végez oktatási-kutatási tevékenységet, de erre az oktatási tevékenység nélküli szervezetre hivatkozva adnak ki amerikai diplomát a magyarországi Közép-európai Egyetemen.

Ez megtévesztő, jogi trükk, kiskapu, amit be kell zárni

– tette hozzá.

A magyar felsőoktatás védelme megkívánta, hogy a Fidesz támogassa a módosítást

– jelentette ki, visszautasítva, hogy a törvény érintené a tanszabadságot.

A javaslat kivételes sürgős elfogadását Kósa Lajos azzal magyarázta, hogy egy elhúzódó parlamenti eljárás esetén az érintett egyetemeknek kevesebb idejük lenne felkészülni az új szabályokra.

A CEU kora délután sajtótájékoztatót tartott, melyen elhangzott, Áder Jánoshoz fordulnak segítségért.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik