Belföld

Az albérletárak miatt sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának

„Fekete” ingatlanhirdetéssel, személyes történetekkel és köztéri installációval hívja fel a Habitat for Humanity a figyelmet a bérlakáspiac problémáira.

A hazai bérlakásszektor súlyos problémákkal küzd a néhány év alatt másfél-kétszeresére emelkedett albérletárak miatt, és a megfelelő jogi védőháló hiányában a bérlők kiszolgáltatott helyzetben vannak, de a lakástulajdonosok helyzete sem ideális. A Habitat for Humanity ezért átfogó kormányzati reformot sürget, a legszükségesebb intézkedéseket tartalmazó szakmai petíciójának aláírására pedig köztéri installációval, „fekete” ingatlanhirdetésekkel és online figyelemfelkeltő kampánnyal ösztönöz a szervezet.

Egy 50 négyzetméteres albérlet ára a fővárosban az átlagkereset közel 70, egy vidéki nagyvárosban pedig majdnem 60 százalékát teszi ki – ez a példa jól szemlélteti az elmúlt években az ingatlanpiacot jellemző drasztikus áremelkedés hatásait.

Különösen súlyosan érinti ez azokat, akik minimálbérből gazdálkodják ki a lakhatásukat. A Habitat for Humanity Magyarország ingatlanpiaci gyorsfelmérése szerint egyes településeken már a legolcsóbb, 40-50 négyzetméter közötti lakás is elviszi egy minimálbéres fizetés mintegy 80 százalékát.

Hasonlóan nehéz helyzetben vannak az otthonuktól távol, a felsőoktatásban tanulók: megélhetésük sokszor még rendszeres családi támogatás és diákmunka mellett is alig biztosítható.

Számukra a havi 15 és 50 ezer forint közötti diákhitel sem jelent megoldást. A hiányzó bérlakások, illetve megfizethetetlen albérletárak miatt sokan nem tudnak oda költözni, ahol munkát találnának.

A szabályozás és a jogérvényesítési rendszer hézagai miatt ugyanakkor a bérlő mellett a lakástulajdonos is problémákkal szembesülhet, mivel a jogviták, a kártérítési ügyek csak hosszadalmas és igen költséges procedúrák során rendezhetők.

Fotó: Habitat for Humanity

„A ma Magyarországon bérelt lakásban élők anyagi és jogi problémákkal egyaránt szembesülnek. A szabályozás hiányosságai miatt a piaci viszonyok alig átláthatók, a bérlők hatékony védelme gyakorlatilag lehetetlen. A jelenség rendszerszintű, közvetlenül 600 ezer embert érint – ennyien laknak a becslések szerint magánbérlakásban – közvetetten pedig sokkal többet: mindazokat, akik egy jól működő bérlakásszektor hiányában nem jutnak hozzá megfelelő otthonhoz. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy átfogó intézkedésekkel, fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává. Petíciónkkal nemcsak a jelenlegi állapotokra szeretnénk rávilágítani, hanem együttgondolkodásra, társadalmi párbeszédre kívánjuk ösztönözni a jogalkotót, szakértőket és minden érintettet” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Habitat for Humanity Magyarország online elérhető petíciója három irányelv mentén javasol megoldást a hazai bérlakáshelyzet problémáira. A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná. Új adózási szabályokkal biztosítaná a bérlakások megfizethetőségét, emellett nonprofit lakástársaságok és lakásszövetkezetek megalakítását és kormányzati támogatását sürgeti.

A petíció aláírására a szervezet a fővárosi Rumbach Sebestyén és Dob utca kereszteződésében található kreatív installációjával és átfogó online és közösségimédia-kampánnyal hívja fel a figyelmet.

Habitat for Humanity

A Habitat for Humanity a világ 70 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. A lakhatási szegénység ma Magyarországon milliós tömeget érint. Ekkora probléma megoldásához széleskörű összefogásra és hatékonyabb lakáspolitikára van szükség. A Habitat for Humanity Magyarország 1996 óta több mint 150 házat épített, 720 lakást újított fel, 700 családnak adott műszaki tanácsadást lakhatása jobbá tételéhez, háztartás-gazdálkodási és képzési programjaiban mintegy 1100 ember vett részt, összesen 2150 családnak segített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik