Belföld

Világhírű magyar tudós állt a CEU mellé

Ha valaki, ő ismeri a hálózatokat. Sok mindent meg tud jósolni, de erre ő sem számított.

Barabási Albert-László közösségi oldalán köszönte meg a születésnapi (50 éves lett) üdvözleteket, de rögvest jelezte, aki tényleg köszöntené, ossza meg gondolatait ismerőseivel a CEU-ról, hogy világszerte tudjanak róla. A világhírű tudós azért jött haza Budapestre, hogy beindítsa az egyetem hálózatkutatás programját. Azzal mára a CEU a terület európai központja lett, de eredményei veszélybe kerültek a kormány terveivel.

A magyar nemzet joggal büszke tudományos eredményeire, de most kockáztatja a jövő tudósainak képzését – írta Barabási, aki szerint

most teljesen mindegy, ki melyik politikai oldalon áll, mindenkinek fel kell szólalnia a javaslat ellen, ha érdekli a kutatás, a tudomány.

(Bejegyzését megosztotta Dragomán György író is, aki szintén kiállt a Közép-európai Egyetem mellett.)

Barabási kutatásai vezettek a skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez. Ő és kutatócsoportja határozta meg először a web „méretét” is, amely szerint átlagosan 19 kattintásra vagyunk a jelenleg fellelhető bármely internetes oldaltól. Hálózatkutatásai erősítették meg a világfalu-elméletet és a hatlépésnyi távolság törvényét is.

Világszerte hatalmas sikert arattak a Behálózva és a Villanások című könyvei.

Néhány éve lapunknak azt mondta, a gazdasági válságok a jövőben megjósolhatók lesznek, de azt soha nem lehet majd előre megmondani, ki mikor lesz szerelmes. Akkor ő is beszélt Soros Györgyről és arról is, mennyire fontos a jó törvénykezéshez az általa képviselt tudomány.

(Kiemelt kép: MTI / EPA / Dzson Hon Kjun)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik