Belföld

Rendőröket akart ölni szökés közben a budapesti fogoly – 14 évet kapott

Ítéletet hirdetett a Budapest Környéki Törvényszék pénteken annak a férfinak az ügyében, aki fogvatartottként, átszállítás közben rátámadt a rendőrökre. Vádmódosítás után

  • hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében
  • fogolyszökés kísérletében
  • könnyű testi sértés vétségében

találták bűnösnek. Halmazati büntetésül 14 év fegyházbüntetést kapott.

A férfit 2012 novemberében helyezte előzetes letartóztatásba az Egri Városi Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt. 2012. december 10-én  nagykátai rendőrök feladata volt, hogy a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetből átkísérjék egy másik ügyben tartott gyanúsítotti kihallgatásra. Átvizsgálták a ruháját, majd hátra ültették, bekapcsolt biztonsági övvel.

A férfi szökést tervezett, ezért egy kihegyezett fogkefenyelet rejtett el a ruhái közt, amit nem találtak meg nála az ellenőrzéskor. Az autóban arra panaszkodott, hogy szorítja a kezeit a bilincs, és kérte az őrmestert, lazítsa meg. Amikor az egyenruhás megnyitotta a karperecet, a fogvatartott hirtelen kirántotta a bal kezét . Dulakodni kezdtek, közben sikerült mindkét kezét kiszabadítania és megszereznie a rendőr fegyverét, amivel hadonászni kezdett.

A fegyvert az intézkedő rendőrökre tartotta, és többször meg is húzta a ravaszt, de elsütnie nem sikerült a pisztolyt, mert az biztosítva volt.

A másik egyenruhás ekkor  a saját fegyveréért nyúlt és gyors egymásutánban három lövést adott le a vádlottra, hogy megfékezze.

Az ítélet ellen a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik