Belföld

Fegyházba küldené az ügyész Vizoviczkit és több társát

A vádlottak többségére fegyházbüntetést kért az ügyész Vizoviczki László és társai ellen indult perben pénteken a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyész – aki szerint a vádlottak többsége bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, költségvetési csalást – csak hat esetben indítványozott közérdekű munkára kötelezést, 28 vádlottra szabadságvesztés kiszabását kérte.

Perbeszédében felidézte a bűnszervezet fogalmát, amely a büntető törvénykönyv szerint “három vagy több személyből álló, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése”. Szerinte a Vizoviczki László által irányított csoport ennek megfelelt. Hozzátette: a csoport a bevételek eltitkolásával rendszeres haszonhoz juttatta vezetőjét, megkárosítva ezzel a költségvetést.

Az ügyészség szerint triviális a történeti tényállás: a Vizoviczki Lászlóhoz köthető – vendéglátóhelyeket üzemeltető – gazdasági társaságok 2010 és 2012 között a bevétel jelentős részét eltitkolták, ráadásul az elkövetési mód is a legősibb, “nincsenek alvállalkozók, számlagyárak”, a készpénzes bevételt egyszerűen nem szerepeltették a könyvelésben. Az ügyész kiemelte: alapos bizonyításon vannak túl és sikerült bizonyítani a vádat, ezt segítette az is, hogy a hatóság rendelkezésére állt a “feketekönyvelés”.

Az ügyész korábban kitért arra is, hogy magas fokon, egységesen volt megszervezve a bűnözői hálózat, a feladatok, szerepek szét voltak választva, a kapcsolatot konspirálva tartották. Az üzletvezetők a bizonyítékok szerint tudtak a bűncselekmény elkövetéséről, aktívan közreműködtek benne, jelezték a munkavállalóknak, mikor kell “szorosan fogni a pénztárgépet” és dokumentálták a tényleges bevételeket.

A vád szerint a budapesti szórakozóhelyek üzemeltetőjeként ismertté vált elsőrendű vádlott, Vizoviczki László az 1990-es évek első felétől Budapesten egyre több vendéglátóipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett érdekeltséget, és törekedett a vendéglátóipari tevékenységből származó bevételeinek illegális növelésére. A vádbeli időszakban 48 cégből álló cégcsoportot alakított ki. A gazdasági társaságok ügyvezetői a Vizoviczki Lászlónak lekötelezett, már hosszú ideje neki dolgozó, általa megbízhatónak tekintett emberek voltak. Emellett Vizoviczki jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

A korrupt rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor azokról előre értesítsék megbízójukat, továbbá igyekeztek elérni, hogy legyenek ellenőrzések, igazoltatások a konkurens szórakozóhelyeken, esetenként közreműködtek a fizetni nem akaró vendégek tartozásainak behajtásában. A vád szerint az elkövetői kör több tagja illegális kapcsolatot tartott fent szakhatóságok dolgozóival is annak érdekében, hogy a szórakozóhelyekre tervezett hatósági ellenőrzésekről időben értesüljenek, illetve a szórakozóhelyekkel kapcsolatos ügyintézésnél kedvezőbb elbírálásban részesüljenek.

Az elsőrendű vádlott folyamatos terjeszkedése eredményeként a 2000-es évek közepére több vendéglátóipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több szórakozóhely, illetve több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését.
Ebben az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás a vád 33 vádlott ellen, közülük többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke összességében milliárdos nagyságrendű.

Az eljárás alatt az elsőrendű vádlott és társainak többsége tagadta bűnösségét, de voltak, akik részben elismerték azt.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014 augusztusában egy másik vádiratot is benyújtott Vizoviczki László és 21 társa ellen. Abban az ügyben a vád vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket.

Akkor most mi legyen, Symbol vagy Cinema legyen, vagy ez a Citadella legyen? – Nem, a Symbol, Cinema legyen. – Symbol, Cinema? Így van, a legfontosabb neki.” … “Akkor megcsináljuk ezt a Háremet, meg megcsináljuk a Symbolt meg a Cinemát szombaton, ezt a hármat. – Jó, Hárem, Symbol, Cinema. – Ide meg nem jövünk be. – Hova? – Ide a szigetre.”( A felvételt a NVSZ készítette, és 2013 decemberében hozták nyilvánosságra.

A két vádirat alapján összesen több mint 300 cselekmény róható a vádlottak terhére az ügyészség szerint. A több mint félszáz vádlott között van hét egykori rendőr, köztük öt volt vezető beosztású tiszt, továbbá egykori tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, önkormányzati köztisztviselő és közegészségügyi felügyelő.

A diszkókirály és cinkosai ellen egyébként 2012 februárjában kezdtek el nyomozni, miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat a szerzett információi alapján feljelentést tett. Néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük az egyenruhásokat is.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.