Belföld

A Főpolgármesteri Hivatal szerint szabálytalanul szerelték fel a kamerát a Bécsi úton

Szabálytalanul, “a szükséges engedély hiányában” szerelték fel a kamerát a fővárosban a Bécsi úton, az Újlaki templom előtti oszlopon – írta a Főpolgármesteri Hivatal városigazgatóság főosztálya és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság pénteki, a III. kerületi polgármesternek címzett levelében.

A levélben úgy fogalmaztak:

megállapítást nyert, hogy sem a III. kerületi önkormányzat, sem a III. kerületi közterület-felügyelet nem rendelkezik érvényes tulajdonosi hozzájárulással” a II. kerület Bécsi úti, Újlaki templom előtti, a főváros tulajdonában lévő oszlopon kamera elhelyezéséhez. Hangsúlyozták: azaz a kamerát “szabálytalanul, a szükséges engedély hiányában” szerelték fel.

Azt írták: “amennyiben ennek ellenkezőjét tudnák igazolni, szíveskedjenek bemutatni” a fővárosi Városháza városigazgatóság főosztályán a kézhezvételtől számított három munkanapon belül.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Siemens céggel kötött “semminemű esetleges megállapodás nem helyettesíti” a főváros tulajdonosi hozzájárulását az adott helyszínre. A Siemens semmi esetre nem jogosult tulajdonosi hozzájárulás kiadására, és a FÖRI-nek tett nyilatkozatuk szerint ilyet nem is adnak ki – fűzték hozzá.

Közölték: a fővárosi Városháza és a FÖRI a leghamarabb felülvizsgálja a III. kerületi helyszíneket azért, hogy tisztázzák, vannak-e a kerület más pontján is a fenti esethez hasonló, szabálytalan kamerák.

A III. kerületi önkormányzat pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy a közlekedésbiztonsági kamerák által rögzített szabálytalankodók ellen indított eljárások felfüggesztésére kérte fel Bús Balázs (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet vezetőjét.

Tarlós István főpolgármester múlt pénteki sajtótájékoztatóján foglalkozott azzal, hogy Budapest egyes helyein, ahol évtizedek óta megszokott forgalmi rend volt, új KRESZ-táblákat helyeztek el, és emiatt, a kamerák felvételei alapján ötvenezer forintos bírságot szabnak ki a szabálytalan autósokra. A főpolgármester azt mondta: arra biztatja azokat, akik így jártak, ne fizessék be a büntetést, mivel a kamerafelvételek alapján a közterület-felügyelő nem jogosult büntetni.

Közölte, kezdeményezi, hogy a helyzeten mihamarabb változtassanak.

A főpolgármester a 24.hu kérdésére elismerte, felesége is kapott egy 50 ezres bírságot a Bécsi út és Szépvölgyi út kereszteződésében februárban, de ennek nincs köze ahhoz, hogy a jelenlegi rendszert és a pénzbehajtást tarthatatlannak tartja. Az ORFK szerdán közölte: a közterület-felügyelet kameráival nem lehet az objektív felelősség alapján bírságolni. 

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik