Belföld

Rákkeltő vegyületeket találtak a józsefvárosi csatornákban

A megengedett határérték tizenkétezerszeresét is mérték a Párbeszéd kerületi képviselője szerint.

Súlyosan rákkeltő BTEX vegyület jelenlétét mutatta ki a Fővárosi Csatornázási Művek Józsefvárosban. Erőss Gábor, a Párbeszéd önkormányzati képviselője a VIII. kerületi Rezső téren, a Metal-Art Zrt. telephelyének közelében tartott sajtótájékoztatót, amelyen elmondta: a megengedett határértéknek tizenkétezerszeresét is mérték. A képviselő a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordul.

A Magyar Nemzet felidézi. a politikus már hetekkel ezelőtt beszélt a Metal-Art Zrt. Könyves Kálmán körút és Üllői út kereszteződésében lévő telephelyén történt etilén-oxid szennyezésről. A közelben élők közül is többen rosszul lettek. A csatornázási művek vizsgálatának eredménye nemhogy nem nyugtatja meg az itt élőket, de azonnali intézkedéseket kíván – mondta Erőss.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei múlt szerdán az üzem területén mintát vettek, ezek kiértékelése még tart. A képviselővel azt közölték: lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A Párbeszéd kerületi rendeletmódosítást és parlamenti törvénymódosítást kezdeményez, hogy Budapest és más sűrűn lakott települések közeléből tiltsák ki a veszélyes anyagokat feldolgozó üzemeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik