Belföld

A minisztérium csak kezdeményezheti, de nem indíthat családtudományi mesterképzést

Megírtuk, Balog Zoltán nemrég elmondta,

ellenzi a kormány a genderképzést, az emberek nőnek és férfinak születnek. Ezért a kormány nemet mond a társadalmi nemekre, de igent, a társadalmi szerepekre. A tárca ezért ősztől családtudományi mesterképzést indít a Corvinus Egyetemen.

Szabó Tímea a párbeszéd társelnöke arról kérdezte Kövér Lászlót, hogy:

Milyen jogon indít a kormány családtudományi képzést a Budapesti Corvinus Egyetemen?

A felvetésre Rétvári Bence az Emmi parlamenti államtitkára válaszolt, aki levelében azt írta:

Az alapképzési vagy mesterképzési szak, a felsőoktatási szakképzés és a szakon szerezhet ő szakképzettség felsőoktatási képesítési jegyzékbe történő felvételét a kormányrendelet 6 . § (1 ) bekezdése értelmében felsőoktatási intézmény, felsőoktatási intézmények közösen vagy a miniszter is kezdeményezheti . Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiemelt ágazata a család- és ifjúságügy, ezért élt a minisztérium a jogszabály biztosította kezdeményezéssel .

Rétvári hozzáteszi, a BCE-vel előkészítés alatt álló család tanulmányokkal foglalkozó szak elindításával egy olyan hiányterület kerülhet lefedésre, amely számos európai, illetve amerikai felsőoktatási intézmény szakmai palettáján szerepel, különböző fókuszokkal.

A nemzetközi tapasztalatokból kiindulva egy interdiszciplináris szak a hallgatók számár a egyaránt nyújtana ismereteket a család és demográfiai jelenségkör vonatkozásában a statisztika, a szociológia, illetve a közpolitikai elemzés, tervezés területén . Fontos, hogy a munkaerőpiacon is minél többféleképpen hasznosítható, több területre kiterjedő komplex tudással ruházzuk fel a hallgatókat, képessé téve őket akár kutatóintézetek, akár a közigazgatás területén végzendő munkára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik