Belföld

Tarlós szerint nem lehet a végtelenségig vitatkozni a Római-part gátjáról

Azt mondta: a tiltakozók nem szakmabeliek, semmi közük egy „ilyen komoly szerkezet” építéséhez.

Nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát a római-parti védmű megépítéséről – mondta Tarlós István kedden a Klubrádióban. A főpolgármester szerint a Fővárosi Önkormányzat nem akar mást, mint Budapest egyetlen, árvízvédelmi szempontból védtelen Duna-szakaszát megvédeni.

Szerinte az ellenkezők „egy nagyon szűk magja kelti a feszültséget”, és „van egy csomó megfélemlített ártatlan ember”, akiket azzal „hangolnak”, hogy a gát nem fogja őket megvédeni, és a védmű megépítésével tönkreteszik a partot. „Félthetik ezek az emberek a Duna-partot, de semmiképpen nem lehet azt mondani, hogy szakmabeliek lennének, semmi közük egy ilyen komoly szerkezet építéséhez” – jelentette ki a főpolgármester.

Tarlós szerint „semmilyen észszerű indok, semmilyen műszaki megfontolás nem szól a Nánási út-Királyok útja és a part közti területnek az árvízvédelemből való kizárása mellett”, a rendelkezésre álló információk alapján a pari védvonal építése javasolható. Felidézte: ezt támogatta 2009 tavaszán a Demszky Gábor vezette városvezetés is.

Elmondta: szakértők szerint a védműnek a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon történő megépítése hétmilliárd forinttal kerülne többe, mint a part menti, és hetven hektár a parton védelem nélkül maradna, a számítások szerint több mint 40 milliárd forint értékkel. A parti ingatlanok „komoly része” állami, közösségi tulajdonban van – tette hozzá.

Kijelentette azt is, hogy ha a Fővárosi Közgyűlésben a többség „a másik változat” mellett dönt, akkor kénytelen lesz elfogadni, hogy „nem a szakmára hallgattunk, hanem azokra, akik fakivágásokra, biológiai sokféleségre hivatkozva évről évre odázzák el ezt a munkát”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik