Belföld

Elszállították Lukács György szobrát a Szent István parkból

Elszállították kedd reggel Lukács György szobrát a budapesti Szent István parkból, írja a Népszava.

A Demokratikus Koalíció (DK) XIII. kerületi szervezetének a fővárosi közgyűléshez, és Tarlós István főpolgármesterhez címzett nyílt leveléét, amelyben azt kérik, hogy

igazi honatyákhoz méltóan fontolják meg, másítsák meg döntésüket. Hagyják Lukács György szobrát ott, ahol van. Nem akarhatják, hogy az utókor úgy emlékezzen majd Önökre, mint olyanokra, akik kiszolgálták 2017 szélsőséges csoportosulásainak aktuális politikai gusztusát.

Úgy tűnik a főváros nem törődött ezzel a levéllel, mert a jobbikos javaslat után Angyalföldön Szent István szobrot állítanak az államalapító királyról elnevezett parkban, s ezzel egy időben elszállítják onnan Varga Imre, Kossuth díjas szobrászművész Lukács György filozófust ábrázoló szobrát.

A DK szerint Lukács György szobra nem sérti a köznyugalmat, a kerület lakói szeretik és tisztelik.

A szobor eltávolítására vonatkozó javaslatot Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője nyújtotta be. 19 igen szavazattal fogadták el a döntést 3 nem ellenében és egy tartózkodás mellett.

Tokody az előterjesztésben azt írta: Lukács amellett, hogy filozófusként és íróként tevékenykedett, mindhárom kommunista rendszerben szerepet vállalt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik