Belföld
A Belügyminisztériumban tárgyalt a migrációs ügyekért és uniós belügyekért felelős biztos

Az uniós szabályok betartására figyelmeztette Magyarországot az EU-biztos

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 03. 28. 13:34

Szakértők fogják vizsgálni a szigorított menedékjogi törvényt.
Korábban a témában:

A migráció és a biztonság ma már nem európai, hanem globális kihívásnak tekinthető, egyetlen ország sem tud egyedül megküzdeni ezekkel a kérdésekkel – jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős biztosa, miután Budapesten tárgyalt Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel.

Az uniós biztos hangsúlyozta: két éve még elszórt kezdeményezések születtek a migrációt illetően, ma átfogó megközelítést alkalmaznak, és ennek az átfogó megközelítésnek Magyarország is részese. Sikeresnek és eredményesnek nevezte a külső határok megerősítését és a harmadik országokkal való együttműködések létrehozását. Hozzátette: hála a Törökországgal kötött jelenleg is működő megállapodásnak, drámai módon csökkent az érkezők száma.

A megbeszéléseiről elmondta: szó volt az új, a migrációhoz kapcsolódó jogszabályról, illetve az ehhez fűződő új rendről, amelyet Magyarország alkalmaz. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy az uniós szabályok biztosítása, a közös célok elérése érdekében szakértői munkacsoportot állítanak fel.

Azt is mondta, „nem lehet jól működő egy olyan unió, amelyben a la carte választják a szolidaritást”. Szerinte amikor áttelepítenek, illetve visszatelepítenek olyanokat, akik védelemre szorulnak, illetve visszafordítják mindazokat, akiknek a tartózkodásra nincs joguk, mindezt az uniós jogszabályokkal összhangban kell tenni – idézi a biztost az MTI.

Az AP hírügynökség beszámolója viszont úgy fogalmaz: Avramopulosz azt mondta, a szakértői munkacsoport azt fogja vizsgálni, hogy a magyar menedékjogi szabályozás megfelel-e az uniós előírásoknak, és arra is felhívta Magyarországot, hogy tegyen eleget annak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.