Belföld
German Chancellor Angela Merkel speaks during a press conference on December 20, 2016 in Berlin following a terrorist attack the killing of 12 people when a speeding lorry cut a bloody swathe through a Berlin Christmas market.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL

Merkel még nem akarja az EU-s pénzekkel fegyelmezni Magyarországot

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 27. 10:08

Korábban a témában:

Angela Merkel a római szerződés 60. évfordulója apropóján interjút adott a német ARD-csatornának. A német kancellár a beszélgetésben kifejtette: a közösség előtt olyan nagy feladatok állnak, mint a menekültválság, illetve a főleg a déli tagországokban elharapózó, főleg a fiatalokat érintő munkanélküliség megoldása.

Az interjúban az egyre inkább érzékelhető, Kelet-Európával kapcsolatos “mély árkokról” is kérdezték. Felvetették, hogy Magyarország kifejezetten nem akarja kivenni a részét a menekültek elosztásából, a Lengyelországgal folytatott, a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd pedig egyre hevesebbé válik, mivel utóbbi az igazságszolgáltatás és a média újraépítésében is olyan mintát követ, amely nem illeszkedik az Európai Unió értékrendjéhez. Pedig a római szerződés alapértékei között a jogállamiság és a szólásszabadság is szerepel. Angela Merkelt arról faggatták, hogy a következő finanszírozási időszakban felmerülehet-e Magyarország és Lengyelország uniós támogatásának felülvizsgálata az említett problémák tükrében.

A német kancellár szerint a problémákat először meg kell beszélni a tagországokkal, ahogyan ezt az Európai Bizottság is teszi. Angela Merkel az anyagi segítséggel való fenyegetést nem tartja jó ötletnek, mint mondta:

Ma, ebben az interjúban nem szeretnék fenyegetésekről beszélni. Azt szeretném elérni, hogy a jogállamiság megmaradjon Európában úgy, ahogyan azt elvárjuk.

(DasErste)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.