Belföld

Fegyverarzenál egy testvérpárnál – óriási robbanás lehetett volna Tatabányán

Robbanóanyaggal visszaélés bűntette és lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette – ezért állítanak bíróság elé hamarosan egy 29 éves férfit és 26 éves húgát, miután hatalmas fegyverarzenált rejtegettek több helyszínen. Az ügyészség hétfőn közölte: vádat emeltek az ügyben.

A vádiratban az áll, hogy a férfi Budapesten lakott albérletben, de használta húga tatabányai garázsát. A fiútestvért korábban a bíróság robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, de amint 2013-ban letelt a próbaidő, ismét gyűjteni kezdte a különböző haditechnikai eszközöket, lőszereket, lőszeralkatrészeket. Ezeket egyébként részben fémkeresővel találta, részben pedig ismeretlenektől vette. A készletet – a testvére tudta nélkül – a garázsban, illetve a budapesti otthonában tárolta.

A férfi a tatabányai garázsban lebukásáig – 2016. február 2-ig – engedély nélkül robbanószereket, robbantószereket, robbantáshoz használatos eszközöket, aknagránátokat, egyéb haditechnikai eszközöket, lőport, préselt TNT-t, aknavetőket, tüzérségi lövedékeket, lőszereket és lőszerelemeket, sérült gyújtószerkezettel ellátott aknavető- és tüzérségi gránátokat, illetve detonátorcsészéket tartott.

Fotó: police.hu

A lakásában is rendőrök jártak, ahol további lőfegyvert, gépágyú zárszerkezetet, töltényeket, valamint katonai pirotechnikai eszközöket foglaltak le.

Ha a garázsban lefoglalt működőképes, robbanóanyagot tartalmazó tárgyak felrobbannak, akkor 500-1000 méter sugarú körben fejtették volna ki a romboló hatásukat.

– áll az ügyészség tájékoztatásában.

Mindezeken túl a fiatal nő tatai házában is találtak különféle eszközöket: engedély nélkül tartott gépkarabélyhoz való, illetve másfajta töltényeket, valamint egy darab TNT típusú robbanóanyag-töltetet tartalmazó kézigránátot.

Fotó: police.hu

Ha bűnösnek találják őket, kettőtől 12 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Az ügyet a Tatabányai Járásbíróság tárgyalja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik