Belföld

Közbekiabálások tarkították a Római-parti mobilgátról rendezett fórumot

600-900 fát kellene kivágni – hangzott el.

Közbekiabálások kísérték azt a hétfő esti békásmegyeri lakossági fórumot, amelyen a római-parti mobilgát új terveit mutatták be. Elhangzott: vizsgálták a Nánási út-Királyok útja nyomvonalat is, de műszaki és biztonsági szempontból a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a római-parti árvízvédelmi nyomvonalat javasolja.

Nagy László docens, a vizsgálatot végző csoport vezetője elmondta: a két nyomvonal hasonló hosszúságú és magasságú mobil árvízvédelmi fal építését tenné szükségessé, hasonló lenne a kivágandó fák száma is, és hasonló fenntartási, üzemeltetési költségekkel járna. De különbség mutatkozik egyebek mellett a védett terület nagysága, a szükséges közműkiváltások, a lehetséges árvízi károk, a területi kisajátítások vagy a Duna szennyeződése szempontjából.

Szeneczey szerint így nem maradhat

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kijelentette: semmiképpen nem maradhat jelenlegi állapotában a Római-part, a Fővárosi Közgyűlés tavasszal hoz végleges döntést. Szeneczey szerint „nem lehet nem figyelembe venni” a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a korábbi és jelenlegi fővárosi közgyűlések vízpart menti nyomvonalat támogató állásfoglalását. Ám mivel részletes tanulmány még nem foglalkozott a Nánási út-Királyok útja nyomvonallal, a főváros felkérte a Műegyetemet ennek vizsgálatára, majd a két nyomvonal összehasonlítására.

Nagy László azt is közölte: A műszakilag lehetséges négy megoldásból – töltésfejlesztés, vasbeton árvízvédelmi fal, vasbeton térdfal mobil árvízvédelmi fallal, mobil árvízvédelmi fal – az utóbbit tartják a legjobbnak. A mobil árvízvédelmi falat ugyanis csak árvíz idején kellene teljes, 2,6 méter magasságában megépíteni, és sok szabad területet biztosítana az egyébként roppant zsúfolt úton közlekedőknek – mondta.

A nem közvetlenül lakossági ellátást biztosító közművek kiváltásával, a lakossági ellátást biztosító közművek biztonsági megduplázásával operáló beruházás bruttó 25,5 milliárd forintba kerülne – tette hozzá.

Félméteres térdfal

A fórumon Szabó Gábor, a TÉR-Team Kft. vezető tervezője bemutatta a Római-part víz menti védművére, a Fővárosi Csatornázási Művek megrendelésére készített 18,9 milliárd forintos tervét, amely a Műegyetem összehasonlító tanulmányának másik alapját adta. A geodéziai és növény-egészségügyi felméréseket, geotechnikai szakvéleményeket is figyelembe vevő vizsgálat eredményeként egy 2,8 méter magas, alumínium mobil árvízvédelmi gátat javasolnak, amelyből egy 55 centiméter magas térdfal lenne látható árvízveszélytől függetlenül.

A tervező hozzátette: mindkét nyomvonal esetében kell fákat kivágni, ám ezt lehet minimalizálni. A római-parti nyomvonalnál is több lehetőség van, de a javaslatuk szerint 600-900 fáról lenne szó, a jelenlegi tervezési fázisban.

Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója arról beszélt, milyen problémákat okoz a római-parti nyomvonal esetében a kavicsos, homokos altalaj, a talaj legfelső rétegét kitevő, főként építési törmelékből álló feltöltés, a magántelek-határok és az, hogy bármilyen átépítés esetén foglalkozni kell a közművek hiányával.

Valódi vitát sürgetnek

Több hozzászóló nehezményezte, hogy a bemutatott tanulmányokat és elemzéseket nem ismerhették meg előzetesen, és szorgalmazták a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát. Hiányolták a lakosság észrevételeinek, véleményének, valamint a műszaki mellett más, így a környezetvédelmi, várostervezési, városszociológiai szempontok figyelembe vételét.

Az eseményen felszólalt Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja és Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője is. Mindketten valódi társadalmi vita lefolytatását szorgalmazták, ezzel összefüggésben pedig a döntés későbbre elhalasztását.

Szeneczey Balázs a beruházás hátteréről elmondta, hogy a főváros már rendelkezik az Európai Unió 10 milliárd forintos támogatási szerződésével, a fennmaradó költséget pedig Budapest állja. Közlése szerint a fórumon bemutatott prezentációk a főváros, a Műegyetem összehasonlító elemzése és tanulmánya pedig az egyetem honlapján lesz elérhető. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik