Belföld

A politikai elittől pár száz méterre rohad a szemét Óbudán

A politikai elittől pár száz méterre rohad a szemét Óbudán

Az óbudai Csúcshegyen egy illegális szemétlerakó alakult ki az utóbbi években, írta meg a Hulladékvadász.

A bejelentő szerint Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata csaknem egy éve értesítette őket, hogy a terület kezelőjét, az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.-t felszólítja az illegális hulladéklerakások eltakarítására.

A politikai elittől pár száz méterre rohad a szemét Óbudán 1
Fotó: Berecz Valter

A helyiek több alkalommal írtak az óbudai önkormányzatnak a problémával kapcsolatban, de nem történt érdemi változás.

A politikai elittől pár száz méterre rohad a szemét Óbudán 2
Fotó: Berecz Valter

A bejelentő azt írja:

Ezen a fás területen (kb. 5000 négyzetméter) évek óta hatalmas mennyiségű, mindenféle jellegű hulladék található. Az elmúlt évek alatt a Csúcshegyen lakók közül többen/többször is írtak az önkormányzatnak a szeméthegyek miatt, de sajnos semmi nem változott. Pont egy éve jött a válaszuk, melyből kiderül, hogy valami furcsa módon nem tudják azonosítani a terület tulajdonosát, így végül a terület kezelőjét, a NIF-et szólították fel, hogy takarítsa el a szemetet. Mivel nagyon sok éve zavartalanul rakódik oda a szemét, egészen biztos, hogy a terület felső talajrétegeiben is ott a sok belerohadt hulladék, így nemcsak sima elszállításra, hanem komoly talajcserére is szükség lenne.

A politikai elittől pár száz méterre rohad a szemét Óbudán 3
Fotó: Berecz Valter

A NIF Zrt. ugyanakkor a 24.hu-nak azt írta, a térképen megjelölt terület 47 tulajdonos osztatlan közös tulajdona. Hozzáteszik, a NIF Zrt. beruházásában megvalósult fejlesztés építési területe a Kocsis Sándor utcai buszfordulóval ért véget.

A forgalomba helyezési eljárás befejezésével – 2016 októberében – a NIF Zrt. vagyonkezelési joga az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re szállt át. (Ez szintén állami cég – a szerk.)

A politikai elittől pár száz méterre rohad a szemét Óbudán 4

Fotó: Berecz Valter

Kerestük az óbudai önkormányzatot is, amely viszont kitart amellett, hogy a szemét elszállítása a NIF feladata lenne.

A hulladék elszállításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. 2016 év eleje óta valóban több bejelentés érkezett önkormányzatunkhoz a területen lerakott illegális hulladékkal kapcsolatban. A megjelölt területen többször tartottunk helyszíni szemlét. Megállapítottuk, hogy a területnek két tulajdonosa van, az egyik a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF), a másik a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata mindkét társaság részére felszólítást küldött a hulladék elszállítására. Jelezni szeretnénk, hogy a felszólításnak a BIF eleget tett és elvitte a hulladékot. A NIF nem válaszolt. Az ön által számunkra továbbított képeken elsősorban a NIF tulajdonában álló területek láthatók. Amit tehetünk, hogy ismételt szemlét fogunk tartani és újra felszólítjuk a NIF-et a helyszínen fellelt hulladék elszállításra.

Az önkormányzat levele után újabb kérdéseket tettünk fel a NIF-nek, válaszukban ezt írták:

A térképen jelölt rész teljes egészében a Budapest III. kerület Külterület 021541/5 helyrajzi számú ingatlan területén fekszik. A szóban forgó ingatlannak nem tulajdonosa a Magyar Állam, nem tulajdonosi joggyakorlója az MNV Zrt. és nem vagyonkezelője a NIF Zrt, hanem a korábbiakban is leírtak szerint több magántulajdonos osztatlan közös tulajdona. A NIF Zrt. beruházásában megépült és forgalomba helyezett 10-es sz. főút ezen szakasza érintette a szóban forgó ingatlan környékét, de ez a terület az eredeti tulajdonosi és jogosulti kör tulajdonlásában maradt, mert nem volt szükséges a projekt megvalósításához.

A terület már csak azért is érdekes, mert az Átlátszó cikke szerint a szeméthalomtól pár száz méterre, a Lángliliom utcai lakóparkban lakik az óbudai politikai elit jelentős része. Itt van lakcíme Tarlós István főpolgármesternek, Bús Balázsnak, aki jelenleg Óbuda polgármestere, Puskás Péter fideszes alpolgármesternek, Désiné Németh Éva fideszes kerületi önkormányzati képviselőnek és Simonka Csaba kerületi MSZP-s képviselőnek is.

A politikai elittől pár száz méterre rohad a szemét Óbudán 5
Fotó: Berecz Valter

Úgy tűnik, Óbudán valami nagy gond lehet a szemét kezelésével és elszállításával, mert kedden annyi hulladék gyűlt össze a III. kerületben, hogy legalább tíz kukásautó kellett az elszállításához.

Olvasói sztorik