Belföld

Szexizmus és előítéletek miatt lesz ombudsmanja az ELTE-nek

Végre lesz olyan ember, akihez bármilyen visszaélés miatt fordulhatnak majd az egyetem polgárai, és a gátat vet a hatalmi túlkapásoknak is.

Független egyetemi ombudsman kinevezését tervezi az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). A felsőoktatási intézmény szerdai közleménye szerint a közelmúltban az ELTE is szembesült azzal, hogy a megszokott intézményi struktúrák és eljárások sok esetben elégtelennek bizonyulnak ahhoz, hogy adekvát válaszokat kínáljanak a legsúlyosabb társadalmi kihívásokra.

Ilyenek a fokozott pszichés terhelés, a szociális háttér bizonytalansága, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, az előítéletesség, a szexizmus és különböző erőszak-cselekmények.

Fontos számunkra, hogy az egyetem értékalapon működjön, minden egyetemi polgár biztonságban érezze magát, hatékonyan tudjuk orvosolni az esetleges panaszokat, és ne adjunk teret semmiféle hatalmi visszaélésnek, a méltóság sérelmének, szexuális zaklatásnak vagy bármiféle erőszaknak

– fogalmazott Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa. Szeretnék elérhetővé tenni minden egyetemi polgár számára, hogy ha úgy érzi, bármilyen aspektusból sérelem érte, akkor legyen egy hely, ahová fordulhat, ami segítséget nyújt, vagy továbbirányítja a megfelelő szakismerettel és beavatkozási lehetőséggel rendelkező fórumhoz. A kezdeményezést támogatja Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is.

A közleményben felidézték, hogy az ELTE a 2015 júniusában elfogadott erőszak-megelőzési koncepciójában fogalmazta meg azokat a lépéseket, amik hosszú távon az erőszak minden formáját elutasító, a nemek egyenlőségét valló, befogadó és toleráns egyetemi környezethez vezetnek. A tervezés fontos eleme volt 2016-ban az ELTE hallgatói körében lefolytatott kutatás, ami előítéletességgel, szexizmussal kapcsolatos tapasztalatokat vizsgált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik