Belföld

Földesúradót vezetne be a Jobbik

A Jobbik úgynevezett földesúradót vezetne be kormányra kerülése esetén – közölte Vona Gábor pártelnök szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy

az adó a 300 millió forint feletti éves vagyongyarapodásra terjedne ki és 2002-ig visszamenőleg alkalmaznák.

A közterhet progresszív módon vetnék ki, azaz minél nagyobb lenne a gyarapodás, annál magasabb lenne az elvonás mértéke – mondta, hozzátéve: az adót addig tartanák fenn, amíg az indokolt.

Vona Gábor a javaslatát azzal magyarázta, hogy az igazságtalanul vagyont szerzett “földesurakat” vissza kell terelni a közteherviselés keretei közé.

Az ellenzéki politikus szerint az érintettek bevételét nehéz meghatározni, mert egy része gyaníthatóan eltitkolt jövedelem, ugyanakkor – mint fogalmazott – “nem lesz kibúvó”, a külföldi és hazai hatóságok együttműködésével fel fogják tárni ezeket a vagyonokat és “a fideszes polip összes csápját” levágják.

Vona Gábor szólt arról is, hogy az adóbevételt

  • az ország versenyképességének növelésére,
  • egészségügyi fejlesztésekre,
  • az oktatás színvonalának növelésére fordítanák és
  • fejlesztési forráshoz juttatnák a kis- és közepes vállalkozásokat.

Egyúttal arra is kitért, hogy a tisztességes gyarapodást elért cégeknek nincs mitől tartaniuk, a fókuszt a “politikai hátszéllel megtollasodott” vállalkozókra irányítják.

Arra a kérdésre, hogy az adónem Simicska Lajos nagyvállalkozóra is vonatkozna-e, azt felelte, hogy mindenkire, akire az adott paraméterek vonatkoznak.

Faggatták a Magyar Nemzetben publikált cikkéről is, amire azt válaszolta, semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy történészként egy cikket jegyez a napilapban, s nem ez volt az első eset.

A “földesúradó” visszamenőlegességét firtató felvetésre pedig azt közölte: az elképzelés találkozik a társadalom igazságérzetével, így szerinte be kell vállalni a jogi vitát.

Kérdezték arról is, mi a különbség a Jobbik javaslata és a szocialisták luxusadóról szóló felvetése között. Vona Gábor szakmaiatlannak, hiteltelennek és erőtlennek nevezte az MSZP javaslatát, hozzátéve:

a szocialisták az “egykori padlássöprések pártjaként” nem tudnak különbséget tenni tisztességes és tisztességtelen vagyongyarapodás között.

A Jobbik utóbbit szankcionálná – emelte ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik