Belföld

McDonald’s: Csak átmenetileg vontunk ki milliárdokat Magyarországról

McDonalds zacskó, magyar találmány (Array)
McDonalds zacskó, magyar találmány (Array)

A McDonald’s továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt. A gyorsétteremlánc rövid levélben reagált a magyarországi kivonulásról szóló spekulációkra.

Az amerikai McDonald’s Corporation tulajdonosi döntése alapján a napokban több milliárd forintot vontak ki a világcég magyarországi érdekeltségéből. A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. törzstőkéjét 6,5 milliárd forintról 1 milliárdra szállította le a Hollandiában bejegyzett Golden Arches European Holdings B. V.

A 24.hu kedden az egyik, neve elhallgatását kérő partner információi alapján írt arról, hogy a tőkekivonást a gyorsétteremlánccal kapcsolatban álló hazai vállalkozások körében a magyar cég értékesítéséhez vezető út egyik első lépéseként értelmezték.

A McDonald’s csütörtöki levele viszont azt állítja, nem végleg ürítették ki a magyar kft.-t.

A cég magyarázata a történtekre:

A McDonald’s Corporation mint tulajdonos nemrég arról döntött, hogy 4 milliárd forintot kivon a hazai vállalat  tőketartalékából. Ezzel egyidejűleg, a hazai jogszabályoknak megfelelően a vállalat törzstőkéjét (jegyzett tőke) a tőketartalékból történő kivonás mértékével azonos arányban lecsökkentettük.  Ennek nyilvánosságra hozatala a Cégközlönyben a törvény által előírt módon megtörtént.

Fontos azonban, hogy mivel a kivonás a vállalat tőketartalékából történik, az intézkedés a törzstőkét csak átmenetileg érinti. A törzstőke összegét heteken belül újból visszaemeljük az eredeti mértékre.

A McDonald’s ugyanakkor egyértelműen nem cáfolja a kivonulásról szóló esetleges stratégiai terveket. A levélben csupán azt hangoztatják, hogy a McDonald’s továbbra is elkötelezett a hazai piacba, a munkatársakba és az éttermekbe eddig tett és a jövőben tervezett hosszú távú befektetések iránt, amelyekkel a cél az, hogy tovább ösztönözzék a növekedést és erősítsék a McDonald’s márkát Magyarországon.

Emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt években ugyan valóban nem terjeszkedett a hálózat, nem nyitottak új üzleteket, de több beruházást is véghez vittek: új dizájnnal újították meg az éttermeket, megtörtént a hálózat éttermeinek ISO minősítése, tavaly két alkalommal is bért emeltek, valamint megnyitották a cég első csirke mintagazdaságát.

Tagadhatatlan azonban, hogy a globális üzleti gondokkal küzdő McDonald’s sorozatban szabadul meg az európai országokban kiépített érdekeltségektől.

Tavaly adták el a romániai üzleteket. A vevő, a máltai Premier Capital holding az elmúlt években már eleve a térség legnagyobb McDonald’s felvásárlója volt. Honlapja szerint a franchise csoport már korábban bekebelezte az észt, a litván, a lett, a máltai és a görögországi üzlethálózatot.

Alig két hónapja, januárban jelentették be, hogy új gazdát találtak a skandináv hálózatoknak is. Norvégiában, Finnországban, Svédországban és Dániában összesen 435 étterem működött, amelyeket egy brit vállalkozás vásárolt meg az amerikaiaktól 3.6 milliárd norvég koronáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik