Belföld
Queues as long as 150 metres (490 feet) form in front of a McDonald's restaurant in downtown Budapest on May 27, 2008 as hundreds of people lined up to celebrate the US fast food giant's 20th anniversary in Hungary. The oldest McDonald's in town, and the first to open in Hungary 20 years ago, was offering a Big Mac for the same price as it cost then -- just 43 forint (0.17 euros, 0.27 dollars). Nowadays, with a total 94 restaurants throughout Hungary, a burger costs 15 times as much, or 650 forint. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Lelép Magyarországról a McDonald’s?

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 03. 14. 16:29

A hamburger biztosan marad, a világcég hazai partnerei viszont attól tartanak: a romániai után a magyar üzlethálózat is gazdát cserélhet. A cég jól megy, de a beruházások állnak, és a tulajdonos milliárdokat vont ki.
Korábban a témában:

A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. hivatalos kommunikációja szerint nincs semmi különös abban, hogy a Hollandiában bejegyzett közvetlen tulajdonos milliárdokat vont ki magyar érdekeltségéből. Az amszterdami Golden Arches European Holdings B. V. 6,5 milliárd forintról egymilliárdra szállította le a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. törzstőkéjét.

A Világgazdaság által megszellőztetett drasztikus tőkekivonás ellenére a McDonald’s-nél azt állítják, hogy a továbbra is elkötelezettek a magyar piac iránt, és nem a kivonulás, hanem a növekedés a céljuk.

A McDonald’s hazai hálózata tovább növekedett és újabb eredményes évet zárt 2016-ban. Ezt a lendületet folytatva a jövőben hazai jelenlétünk megerősítésére és bővítésére törekszünk.

A McDonald’s valóban jól teljesített Magyarországon. A kft. a cégadatbázisban fellelhető legfrissebb mérlege szerint 2015-ben rekord forgalmat bonyolított: 23 milliárd forintos bevételt és emellett 692 millió forintos adózott eredményt ért el.

A tulajdonos 880 milliós osztalékot vett ki a magyar cégből. A remek pénzügyi eredményekhez azonban az is hozzájárult, hogy az elmúlt években gyakorlatilag leállították a beruházásokat, és egyetlen új éttermet sem nyitottak az országban.

A közleményben hangoztatott bővítés pedig a kiürített céggel még nehezebb feladat lesz.

Magyarországon jelenleg 94 McDonald’s gyorsétterem működik. A McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. az üzletek valamivel több mint felét maga üzemelteti, a többit franchise partnerek bérlik.

Romániában eladták a hálózatot

A globális forgalom csökkenésével küzdő amerikai anyacég egy éve a piac kicsiségére hivatkozva eladta a romániai üzlethálózatát. Ott 21 városban összesen 67 éttermet működtettek.

A McDonald’s természetesen nem szűnt meg Romániában sem, a 120 millió eurós éves forgalmat bonyolító hálózatot egy máltai franchise cég vette meg.

A vevő, a Premier Capital néhány hónap után jelentős béremelést hajtott végre, a kezdőfizetéseket több mint 20 százalékkal növelte. Tulajdonosváltás volt több balkáni országban is, amit mindenütt jelentős változások követtek a menedzsment és a beszállítói kör összetételében. A Romániában is berendezkedő Premier Capital az elmúlt években a térség legnagyobb McDonald’s felvásárlója lett, honlapja szerint Észtország, Litvánia, Lettország, Málta és Görögország üzlethálózata is a franchise csoport részeként működik.

A 24.hu információi szerint a McDonald’s magyar partnerei közül is sokan attól tartanak, hogy idehaza is egy a romániaihoz hasonló tranzakció előkészületei zajlanak, és a cég pozitív nyilatkozataival csak nyugtatni próbálja a piacot.

Amennyiben eladnák a magyar étteremláncot, az sem jelentené azt, hogy mekis hamburger nélkül maradunk. Ha azonban egy új tulajdonos lépne be, az teljesen átrajzolná a több mint két évtizede működő üzleti kapcsolatokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.