Belföld

Áder máris bizonyíthatja, hogy nem Orbán bábja

Nyílt levélben kérték, mutassa meg alkotmányos elkötelezettségét.

Mint korában megírtuk, sokáig képlékeny volt, hogy egyáltalán Áder Jánost indítja-e újra az Orbán-féle Fidesz, mivel a kormányfő nem volt teljesen elégedett vele, egy ideig szó volt arról, hogy a tisztséget Balog Zoltán veszi át. A Magyar Helsinki Bizottság szerint, ha már egyszer újrázik, akkor rögtön igazolhatja is, Kósa frakcióvezető szavait, amely szerint

Áder János képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse, hanem azt, amit az Alkotmány és a demokrácia elvei előírnak.

Egyik első dolgaként rögtön véleményt mondhat a menedékkérők, köztük fiatalkorúak automatikus fogvatartásáról, ami sérti a nemzetközi és az európai jogot, illetve a Magyar Helsinki Bizottság szerint számos ponton kifejezetten ellentétes az Alaptörvénnyel is.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a tranzitzónában való elhelyezéssel kapcsolatos szabályok sértik az Alaptörvény IV. cikkében foglalt személyi szabadsághoz való jogot. Áder Jánosnak ezért az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia, mert az elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény az Alaptörvény több pontjával is ellentétes.

A szabályozás sérti az Alaptörvény XXVIII. cikkében foglalt hatékony jogorvoslathoz való jogot.

Az elfogadhatatlansági döntéssel szembeni 3 napos jogorvoslati határidő szintén sérti a hatékony jogorvoslathoz való jogot.

Az eljárást megszüntető határozattal szembeni jogorvoslat megvonása az Alaptörvény több cikkébe ütközik.

A jogvédők emlékeztettek rá, hogy a szabályozást bírálta az Európa Tanács emberi jogi biztosa, illetve az ENSZ emberi jogi főbiztosa, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának állásfoglalása szerint is súlyosan aggályos a menedékkérők automatikus fogvatartása. Ha a szabályozás hatályba lép, nőket és gyerekeket fognak a magyar hatóságok bírói kontroll nélkül konténerekben fogva tartani. Ha ez nem vet fel alkotmányos aggályokat Magyarországon, akkor valóban nehéz lesz fenntartani azt az állítást, hogy hazánk tiszteletben tartja az alapvető emberi jogokat – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik