Belföld

Kanyaró: sem oltást, sem védőfelszerelést nem kaptak a kórházi dolgozók

Bár Makóról többek között a hódmezővásárhelyi kórházba irányítják a betegeket, az intézet dolgozói még sem védőfelszerelést, sem oltást nem kaptak, hogy védve legyenek a kanyaró ellen – hívta fel a figyelmet Sipka Balázs, a sebészeti osztály rezidense. Oroszi Beatrixnek, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatójának címzett levelében úgy fogalmazott: a fertőzés elkerülésére igazoltan nem alkalmas orr-szájmaszkon, valamint a látogatási tilalmon és az alapvető higiénés szabályok betartásán kívül semmi nem védi őket a fertőzéstől.

A delmagyar.hu beszámolója szerint a Rezidensek és Szakorvosok Szövetségének alelnöki tisztségét is betöltő fiatal orvos állásfoglalást kért az OEK főigazgatójától. Azt kérdezte, kijelenthető-e, hogy biztonságban vannak, illetve ha fennáll veszélyeztetettségük, mikor kezdik meg az oltásukat.

Válaszában Oroszi Beatrix azt írta, a megyében területi járvány nincs. Ha változik a járványügyi helyzet, jelezni fogjuk – fogalmazott.

Jelen helyzetben az elsődleges dolgunk a járvány helyben történő elfojtása, a kanyarós betegek környezetének védelme, tehát az azonnali, közvetlen veszélynek kitettek védelme, a területi járvány kialakulásának megelőzése. A következő lépés a fontossági sorrendben az önhöz hasonló helyzetben lévő egészségügyi dolgozók védelmének megerősítése. Már készülnek a tervek az önök védettségének megerősítésére, erről reményeim szerint rövid időn belül hivatalos tájékoztatást fognak kapni.

A főigazgató levelére Sipka Balázs annyit reagált: kórházukban még csak fel sem térképezték az egy oltással rendelkező munkatársakat, és nem osztottak védőfelszereléseket sem, miközben az ÁNTSZ állásfoglalása ezt előírja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik