Belföld

Brutálisan túlárazott kishíd épül a Rákos-patakon

Szükséges a Dagály uszoda mellé egy új gyalogos és bringás híd. Azonban a tervezett költségeknél sokkal drágább ajánlat nyert egy jogi rés miatt.

Hála az idén megrendezendő vizes vb-nek, gyalogos és kerékpáros híd épül a Rákos-patak felett, a Dagály uszodánál – írja az Index. A hasznos fejlesztés természetesen baromi drága lett időközben:

a tervezettnél 110 millió forintból többe fog kerülni.

A lap a közbeszerzési értesítőben találta meg, hogy a nyertes konzorcium az erdetileg becsült 198 millió forint helyett 308 millióért fogja megépíteni az átkelőt. A vizes vb közbeszerzéseit kivételes sürgősséggel lehet lebonyolítani, ezért nem is kellett nyilvánosan meghirdetni a pályázatot. A kiíró BKK hívott meg pályázókat, majd a maximum öt ajánlatból kiválasztotta a legjobbat.

Két ajánlat érkezett a Rákos-hídra: a ZIB-Rolti konzorciumé (ők nyertek) és a 30 millióval drágább ajánlatot benyújtó NOBIRIS Hungária Kft.-é. Ilyen túlárazás esetén normál esetben új eljárást kezdeményeznének, de a mostani sürgősségi esetben nem történt meg. Az Index megjegyzi, az eredetileg tervezett 198 millió ár az ún. mérnökár, amit pontosan, szakszerűen kiszámoltak, mint megvalósítási költséget. Persze azt nehéz megvalósítani, valós-e ez a költség.

A híd fő paraméterei: 26,7 méter hosszú, 6,3 méter széles, 300 méter járda és bringaút épül hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik