Belföld

40 millió forintot csaltak ki két nyugdíjastól

Eltartókból eltartottak lettek.

2012 tavaszán a 40 éves bugaci F. Sarolta Hollandiában megismerkedett egy 74 éves holland férfival, akivel többször találkozott, majd miután feltérképezte anyagi helyzetét, házasságot ígért neki. Összeköltöztek egy albérletbe, ahol velük élt a nő társa, a 28 éves szabadszállási Sz. István és annak családja. Leitatták az idős férfit, megszerezték okmányait, bankkártyáit, azok biztonsági kódjait. 2012 decemberéig a nő és a szabadszállási család tagjai a holland férfi megtakarításaiból és a havi 2000 eurós nyugdíjából élt, majd rábeszélték idős áldozatukat, hogy költözzön velük együtt Magyarországra, hogy létrejöjjön a beígért frigy.

F. Sarolta a holland férfival Budapestre költözött, de miután a „menyasszony” nem tudta Sz. Istvántól megszerezni az idős férfi bankkártyáit, elhagyta őket. A holland férfit Sz. István 2014 áprilisában a saját családjához költöztette Szabadszállásra és azzal hitegette, hogy majd ő gondoskodik róla, intézi a pénzügyeit, illetve a könyvelője lesz. Az áldozatnak Szabadszálláson csak egy hátsó, fűtetlen szoba és étel jutott.

Irataival, nyugdíjával Sz. István rendelkezett. A 28 éves férfi és F. Sarolta a csalással mintegy 30 milliós kárt okozott. 

“Családban maradt”

Később kiderült, hogy Sz. István anyja is hasonló módszerrel szerzett pénzből biztosította a család megélhetését. A 47 éves Sz. Istvánné 2014 tavaszán a kórházban meglátogatott egy idős, beteg férfit, akinek azt ígérte, hogy gondoskodik róla. A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértettet 2014. szeptemberében elvitte egy ügyvédhez, aláíratott vele egy eltartási szerződést.

Ennek értelmében a havi 140.000 forintos nyugdíjáért és a szabadszállási házáért cserébe a nő gondoskodik róla. Ez valójában sohasem állt szándékában. A 67 éves férfit a saját otthona helyett egy néhány méter alapterületű, ablaktalan, csak árammal ellátott melléképületbe költöztette, a jövedelmétől – amit a 19 éves fia által kezelt bankszámlára utaltatott – megfosztotta.

Az asszony a gondozottja alapvető szükségleteinek kielégítését sem biztosította. Sz. Istvánné és 19 éves fia, T. Márk 8 millió forinttal károsította meg a 67 éves férfit.

Sz. István, az anyja és az öccse előzetes letartóztatásba került, F. Saroltát – aki más vagyon elleni bűncselekmény miatt van előzetes letartóztatásban – csütörtökön hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik