Belföld

Berlini civilek ütik Orbánt – drámai számok az illiberalizmusról

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Ömlött a pénz az oligarchákhoz és a panasz az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Lezárult a Democracy Reporting International (DRI) Magyarország-projektje. A demokráciák állapotát, az emberi jogok érvényesülését vizsgáló berlini civil szervezet öt pontba sűrítette az illiberalizmus „eredményeit” – írja a Magyar Narancs.

 1. 2010 óta két és félszeresére nőtt a kormánynak kedvező alkotmánybírósági ítéletek aránya. 2010 májusa és 2016 szeptembere között 45 jelentős döntésből 24 felelt meg a kormányzat feltételezett politikai érdekeinek. Fordulópont volt 2013 áprilisa, amikor többségbe kerültek a fideszes “egypárti bírák” a konszenzussal jelöltekkel szemben. Előtte a döntések 20, utána 70 százaléka kedvezett a kormányzatnak.

2. 1177 százalékkal nőtt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához benyújtott magyar keresetek száma. 2016-ban 5569 keresetet adtak be Magyarországról. A benyújtott összes kereset tíz százaléka magyar. Európában egy főre vetítve Magyarországon van a legtöbb folyamatban lévő ügy.

3. A közmédia nem nyújt elfogulatlan tájékoztatást. Az őszi népszavazási kampányban az M1 műsorideje 95 százalékában a kormány álláspontját jelenítette meg.

4. Aránytalanul sok pénz ment el a népszavazásra. A 9,8 milliárdos költségvetéssel számolva, egy magyarra vetítve négyszer akkora volt a kampányköltség, mint amennyi egy brit állampolgárra jutott a Brexit-kampány „árából”.

5. A Fidesz-közeli oligarchák átláthatatlan módon tarolnak a közbeszerzéseken. Garancsi István, Mészáros Lőrincz, Simicska Lajos (a jelentés a G-nap előtti időszakot is vizsgálta – a szerk.) és Tiborcz István érdekeltségei 2010 és 2015 között 401 közbeszerzésen nyertek 585,4 milliárd forint értékben. Ráadásul a közbeszerzések Magyarországon átlagosan 25 százalékkal vannak túlárazva – tudatta a berlini székhelyű DRI, amely vizsgálódásakor a magyar kormány által támadott civilekkel (Eötvös Károly Intézet, Mérték Médiaelemző Műhely, Transparency International) dolgozott együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik