Belföld

Aggódik az UNICEF a menekülttörvény miatt

unicef (Array)
unicef (Array)
Magyarország bűntudatot akar ártatlan gyerekekben kelteni a UNICEF szerint, ezért arra kérik Áder Jánost, ne írja alá.

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF aggódik a jogi határzár szigorításáról rendelkező új magyar törvény miatt. Eszerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben az összes menedékkérőnek 14 év alatti gyerekeivel a határon lévő tranzitövezetben kell várakoznia kérelme elbírálásáig, távoznia csak Szerbia felé van lehetősége. Az UNICEF európai regionális igazgatója, Afshan Khan közleményében azt mondta, hogy a menedékkérők fogva tartása konténertáborokban

bűntudatot kelt gyermekekben, ami egész életükre nyomot hagyhat bennük.

Khan egyúttal Áder János államfőhöz fordult, arra emlékeztetve, hogy “minden gyermekkel mindenekelőtt gyermekként kell bánni”, és kérte, gondoljon erre, mielőtt aláírja a törvényt.

Keddi döntésével az Országgyűlés kiegészítette a menedékjogi törvényt tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre vonatkozó eljárási szabályokkal. Így ilyen időszakban menedékjogi kérelmet alapesetben a menekültügyi hatóság előtt személyesen, kizárólag a határon lévő tranzitzónában lehet benyújtani, a menedékkérőnek pedig a kérelme jogerős elbírálásáig ott kell várakoznia. Ezt a helyet ez alatt az idő alatt csak kifelé – vagyis a most meglévő tranzitzónák esetében Szerbia felé – hagyhatja el.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik