Belföld

Ingatlanspekulánsok teszik tönkre a balatoni szőlőültetvényeket

badacsonytomaj látképe (badacsonytomaj, káli medence)
badacsonytomaj látképe (badacsonytomaj, káli medence)

A 24. órában vagyunk, ezért muszáj radikálisan fellépni a szőlőültetvényeket károsító ingatlanspekuláció ellen – mondta a Világgazdaságnak Figula Mihály balatonfüredi borász. Figula szerint a kárpótlás után a néhány ezer négyzetméteres területekre felszabdalt ültetvények egy része spekulánsok kezébe került, a szőlőültetvényért elkérhető maximumár öt-hatszorosáért kínálják őket eladásra.

A panorámás telkek nagyrésze el is kelt, a nyaralókat  gazdasági épületnek álcázva, arra szóló építési engedéllyel húzzák fel az új tulajdonosok, akik természetesen nem bajlódnak a szőlővel.

Figula azt javasolja, hogy helyezzék hatályon kívül a Balaton-törvény külterületi gazdasági épületekről rendelkező passzusát, azonnali hatállyal tiltsák meg a szőlőkataszterben lévő területek művelési ágának megváltoztatását, sorolják vissza a korábban a szőlőkataszterből kivont területeket és minden területen, amelyik a szőlőkataszterben szerepel, vezessenek be teljes építési tilalmat – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik