Belföld

Adóemeléssel pótolják a balatoni önkormányzatok a csökkentett állami támogatást

Az idegenforgalmi adókból származó bevételek után a balatoni önkormányzatoknak fizetett állami hozzájárulás 1,55 forintról 1 forintra csökkent az idén.

Számításaink szerint jelentős, mintegy 80 millió forintos bevételkiesésről van szó

– mondta a Világgazdaságnak Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere.

Zalakaros önkormányzata a bevételcsökkenés kompenzálása érdekében felemelte az idegenforgalmi adó mértékét 450 forintról 500 forintra. A szemétszállítás díját pedig 2017. júliusától már nem az önkormányzat, hanem a lakosok fizetik majd. Emellett különböző takarékossági intézkedéseket vezettek be az önkormányzatnál, státuszokat nem töltöttek be, ingatlanokat értékesítettek.

A tavaly több mint egymillió turisztikai vendégéjszakával büszkélkedő Hévíz 2016-hoz képest 280,2 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap az üdülőhelyi feladatokra.

A Balaton partján is komoly fejtörést okozott az állami támogatás csökkenése. Válaszul például Zamárdi is megemelte ötven forinttal az idegenforgalmi adót, ahogy számos dél-balatoni település is hasonló lépésre kényszerült. Balatonföldváron fizetőssé tesznek néhány parkolót, Balatonszárszón pedig a tavaly fizetőssé nyilvánított strand bevételeiből pótolják a kiesést

Ajánlott videó

Olvasói sztorik