Belföld

Enyhítették a szolnoki anya büntetését, aki fel akarta robbantani a családját

Jogerősen tizennyolc év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a szolnoki nőt, aki 2014 szilveszterén szándékosan gázrobbanást okozott szolnoki otthonában.  A táblabíróság a 36 éves  anyát különös visszaesőként, több ember, részben 14. életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A bíróság döntött arról, a nő nem bocsátható feltételes szabadságra, és le kell töltenie a teljes büntetést is, azt is, ami egy korábbi ügye kapcsán hátravan.

A nőt a robbantás miatt életfogytiglanra ítélte a Szolnoki Törvényszék, de fellebbezett. Tagadja, hogy elkövette a bűncselekményt. Így került az ügy másodfokra, a Szegedi Ítélőtábla elé, ahol kedden enyhítették a büntetését.

 Az indoklásban elhangzott, hogy vádlott jogilag valóban az emberölés kísérletét valósította meg, de beszűkült tudatállapotában tulajdonképpen kiterjesztett öngyilkosságot követett el, amelyben maga is rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett.A fent említett korábbi ügyben az anyát 2003-ban ítélték el, méghozzá társtettesként, előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt. Akkor 14 év fegyházbüntetéssel sújtották, de 2013 februárjában feltétesen szabadult. Ebben az évben ismerkedett meg párjával, aki Budapesten lakott, de Szolnokon dolgozott. Az asszony tudta, hogy barátja házas és együtt is él feleségével, illetve két fiával. A férfi hétköznap vele volt, hétvégén pedig a családjával.

 A két nő Facebookon tartotta a kapcsolatot, beszéltek, rivalizáltak. Mindketten maguknak akarták a férfit. 2014 őszén a házaspár eldöntötte, hogy legkésőbb következő évben a családfő feladja a szolnoki munkáját és teljesen visszaköltözik Budapestre. Ezt azonban a vádlott megsejtette.

2014. december 30-án a férfi közölte szeretőjével, hogy nem akarja a szilvesztert Szolnokon tölteni, inkább visszamegy a családjához a fővárosba. A nő magába roskadt és elkezdte foglalkoztatni az öngyilkosság gondolata. Rákeresett az interneten a gázmérgezés címszóra, majd eldöntötte, hogy valóban véget vet az életének, pontosabban mindannyiuk életének.

December 31-én éjjel 1 órakor eltávolította a szoba fűtését szolgáló gázparapetről a betápláló gázcsövet. A kiáramló gáz nem sokkal később a fürdőszobában lévő gyújtóforrástól berobbant, a detonációt pár perccel később egy másik követte. A házban tűz ütött ki.

A férfi mégis ott maradt, ő ébredt fel és menekítette ki a nőt és kisfiát. A robbanásban mindhárman életveszélyes sérülést szenvedtek, a gyógyulásuk több hónapig tartott, de maradandó fogyatékosságot szenvedtek. Csak azért nem alakult ki halálos szövődmény, mert szakszerű orvosi ellátást kaptak.

A házban olyan nagy károk keletkeztek, hogy le kellett bontani.

!!!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik