Belföld

Kormánydöntés a Puskás támogatásáról

KKBK-reakció

Cikkünkben korábban arról számoltunk be, hogy egy kormányhatározat nyomán további száz milliárd forinttal emelkedik a Puskás Ferenc stadion megépítésének költsége, így a végösszeg majd 300 milliárd forint lesz. A cikk megjelenése után közleményt juttatott el lapunkhoz a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. A szöveg szerint rosszul értelmezték a határozatot, akik költségemelkedésről számoltak be, valójában az új Puskás Stadion építési költsége továbbra is nettó 142,85 milliárd forint, ÁFA-tartalma pedig 40,5 milliárd forint. Lapunk, amikor közzétette a hírt, megkereste a KKBK-t, ám a szervezet nem felelt arra a kérdésünkre, hogy ez a határozat költségemelést jelent-e, később viszont közleményben reagáltak a számokra.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint bőkezűen kiegészítik a Puskás Ferenc Stadion és kapcsolódó projektek kivitelezésére szánt költségvetést – ami eddig sem volt szerény a maga 190 milliárdos keretével. Mint fogalmaznak, a kormány

kiemelt fejlesztési célnak tekinti a budapesti Istvánmező rehabilitációs programját, különösen a Nemzeti Olimpiai Központ megvalósítása programot (a továbbiakban: Program), amely során új, legmagasabb UEFA kategóriájú, legalább 65 000 fő befogadására alkalmas új Puskás Ferenc Stadion létesül.

A kormány több tételben 295,8 milliárd forintra emelte az állami támogatás összegét.

Az eddigi anyagi segítségen túl 2018-ra további 40,6 milliárd forintot biztosítanak, 2019-re pedig összesen 65 milliárd forint rendelkezésre állásáról rendelkeztek.

Azt is tudjuk, ki építi a stadiont

Ez főleg annak fényében fura, hogy február végén robbant a hír, hogy 100 milliárd forint helyett 190 milliárd forintba fog kerülni az új Puskás Stadion. Az áremelkedés okáról akkor nem közöltek semmit. Szintén ekkoriban derült ki, hogy a komplexumot a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma húzhatja fel.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot 13 ország egy-egy stadionjában rendezik. Az új Puskás Ferenc Stadion egyike lesz ezeknek, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Ha a magyar válogatott kivívja a részvétel jogát, akkor legalább két csoportmeccsét és továbbjutás esetén akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd.

A stadion körüli furcsaságokról itt olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik