Belföld
Lázár János sajtótájékoztatója

Kovács Zoltán szerint a kerítés nem Magyarországot, hanem az Európai Uniót védi

24.hu
24.hu

2017. 03. 06. 14:53

Korábban a témában:

A kerítés nem Magyarországot, hanem az Európai Uniót védi, és ha ezzel Magyarország meg tudja állítani az illegális migrációt, akkor nincs szükség a hegyeshalmi határellenőrzés miatt kialakult dugókra sem, hiszen megvédte Ausztriát is

– mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő a a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.

A magyar kormány bejelentése szerint május 1-jére elkészül a második kerítés is a magyar-szerb határszakaszon. Az új, mintegy 150 kilométer hosszú kerítés úgy épül majd meg, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is őrizhessék.

A szóvivő hangsúlyozta:

a kerítéssel éppen az a cél érhető el, amelyet az osztrákok is szeretnének, vagyis hogy ne jöhessen át a határon senki, akit később jogtalan tartózkodás miatt vissza kellene küldeni.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy az új “okos kerítésnek” sokkal magasabb műszaki képességei vannak, mint az előzőnek. Mint fogalmazott: az új technológiának köszönhetően az emberi életre nem veszélyes elektromos feszültség is fut a kerítésben, amely visszajelzést küld a központnak és a felügyeleti szervnek arról, hogy hol próbálják éppen a határzárat megbontani.

A kormányszóvivő kijelentette:

az illegális migráció problémáit nem lehet a belső határokon megoldani.

Úgy vélte, hogy az osztrák határellenőrzés nem tudja kiváltani a schengeni határ védelmét, amelyen Magyarország Ausztriával együtt dolgozik.

Mindenkit arra kérünk, hogy ebben legyen segítségünkre, hiszen akkor meg lehet takarítani sok energiát és vesződséget, amelyet a belső határellenőrzés például Hegyeshalomnál eredményez, hiszen magánszemély esetén ez kényelmetlenséget jelent, üzleti vállalkozások szempontjából pedig komoly veszteséget eredményezhet

– mondta.

A bécsi háttérbeszélgetésen, amelyen az osztrák és a külföldi média képviselői vettek részt, szó esett Ausztria munkahelyteremtő intézkedéstervéről is, amely az osztrák munkavállalók ösztönzését szolgálná, azonban nehezítené többek között a Magyarországról érkező foglalkoztatottak ausztriai elhelyezkedését.

Kovács Zoltán arról beszélt, hogy minden olyan kísérlet, amely megpróbál bizonyos országokra nézve korlátozó intézkedést bevezetni, biztosan érinti az unió mind a négy alapvető szabadságelvét. A kormányszóvivő úgy vélte, hogy nem jó irányba vinné az unió jövőjét, ha mindenki elkezdené “felpuhítani” a szerződésben lefektetett szabályokat.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.