Belföld

Az angliai magyarok lógnak eggyel a lordoknak

A Lordok Háza kiállt az uniós munkavállalók mellett, de maximum az időt húzhatják, az alsóház úgyis a kormányt támogatja.

Kemény pofont kapott a brit kormány a parlament felsőházától, a Lordok Házától szerdán, ami 358:256 arányban a kormány Brexit-javaslata ellen szavazott. Tény, hogy a döntést felülírhatják az alsóházi képviselők, akiknek újra kell emiatt szavazniuk erről – írja a BBC News.

A Lordok Házának legfontosabb üzenete az, hogy a britek EU-ból való távozása után is garantálnia kell Londonnak az EU-polgárok jogát, hogy Nagy-Britanniában maradjanak.

A Lordok Házának javaslata az, hogy három hónapon belül foganatosítson a kormány módosításokat a Brexit-javaslatban, mielőtt az hatályra emelkedne. Ugyanis ha ez megtörténne, Theresa May brit kormányfő hivatalosan is kezdeményezhetné a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének alkalmazását, azaz elkezdhetné a kilépési tárgyalásokat Brüsszellel.

Mindenesetre az Európai Unióból való kilépést felügyelő minisztérium közölte: csalódottak a lordok döntése miatt, mert az alsóházi képviselők változtatás nélkül elfogadták a Brexit-billnek nevezett javaslatot, de a lordok belekötöttek. Szerintük a kormány álláspontja világos: a brit és EU-polgárok jogait is szavatolni szeretnék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik