Belföld

Több emberrel próbált végezni, 16 évet kapott a zalai késelő

Helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla a Zalaegerszegi Törvényszék első fokú ítéletet és több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt jogerősen 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, aki késsel támadt rá több emberre egy zalai településen, hogy végezzen velük.

A bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottat korábban két alkalommal hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélték emberölés bűntette miatt.

A férfit 2015 tavaszán hagyta el párja, az asszony a gyermekeivel rokonokhoz költözött. 2015. június 6-án az 59 éves, többszörösen büntetett előéletű támadó részegen, kerékpárral érkezett a zalai faluban álló házhoz. Győzködte a nőt, hogy térjen vissza hozzá, de az asszony elutasította.

Emiatt dühös lett, berontott a ház udvarára és azzal fenyegette meg az ott lévőket, hogy végez velük, és elő is rántott egy bicskát a zsebéből. A kertben dolgozott egy férfit, őt anélkül, hogy egy szót is váltottak volna, közepes erővel mellkason szúrta, életveszélyes sérülést okozva neki.

Egykori párja ezután bemenekült a házba, a férfi pedig – kezében a késsel – utána. Az épületben többen is tartózkodtak ekkor, köztük a nő gyermekei. Velük, és egy vendéggel zárkózott be az egyik szobába, és bár a támadó utánuk ment, nem jutott be a helyiségbe, ők ugyanis belülről nyomták az ajtót.

Az ámokfutó ezután a konyha felé vette az irányt. Egy ember ki tudott menekülni, ám egy nőt sikerült utolérnie, őt a lapockája közelében sebesítette meg a bicskával, lerántotta a földre és közölte vele, hogy “most megdöglik”, majd még kétszer mellkason, illetve egyszer homlokon szúrta.A nő súlyos sérüléseket szenvedett.

A bíróság tájékoztatásából kiderül, hogy végül egy 15 éves tini futamította meg a támadót, aki éppen az udvaron szerelte a biciklijét. A kamasz felfigyelt a kiabálásra, látta kimenekülni a hozzátartozóját majd a bántalmazást, és egy lapáttal megütötte a hátán.

A férfi emiatt elengedte a nőt és a fiatal után ment, üldözőbe vette, de nem érte utol. Ezután már nem ment vissza a házba, elviharzott a helyszínről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik