Belföld

Fejlesztenék a térfigyelő kamerákat a Teréz körúti robbantás miatt

A nyomozás során világossá vált, hogy a meglévő rendszer nagy része alkalmatlan feladata ellátására.

Fejlesztené a belügyminisztérium a térfigyelő rendszereket, miután a Teréz körúti robbantás kapcsán azzal szembesültek a rendőrök, hogy elavultak és rossz minőségűek a kamerák – írja a Magyar Idők.

A kormánypárti lap azt írja: országszerte felmérték a helyzetet, és világossá vált, hogy a mintegy 13 ezer kamera közül a 2014 előtt telepítettek alkalmatlanok arra, hogy maradéktalanul ellássák feladatukat. Biztosítaniuk kellene a megfelelő minőségű felvételeket az arckép-azonosításhoz és a rendszámfelismeréshez, a rögzített felvételek gyors elérését, a meghatározott feltételek szerinti keresést és az intelligens alkalmazások futtatását – sorolják.

A fővárosban 11 115 térfigyelő kamera működik a tömegközlekedési járműveken, a megállókban és pályaudvarokon, a fővárosi és kerületi önkormányzatok üzemeltetésében, a Budapest Közút Zrt. forgalomfigyelő, illetve a BRFK térfigyelő rendszerében. A megyei jogú városokban 1733 kamerát működtetnek az önkormányzatok.

A belügyminisztérium 2014-ben határozta meg azt a technikai minimumot, amelyet minden újonnan telepített vagy lecserélt rendszernél alkalmazni kell. A korszerűsítés azonban költséges – 2014-ben 3,6 milliárd forint támogatást adtak 456 településnek a térfigyelő rendszerek kiépítésére, de az igény jóval nagyobb, 1600 önkormányzat pályázott volna 23 milliárd forint értékben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik