Belföld

Nem csak Budapesten, Algyőn sem lesz népszavazás

Nem az olimpiai az egyetlen népszavazás, ami okafogyottá vált szerdán: Lázár János Algyőn egy lakossági fórumon beszélt arról, hogy ne tartsák meg a vasárnapra tervezett referendumot, ami egy vegyi üzem építéséről szólt volna. Fölösleges lenne erre hárommillió forintot elkölteni – érvelt, miután a befektető visszalépett a beruházástól.

A rendkívüli testületi ülésen hallgattak a Miniszterelnökséget vezető miniszterre, és úgy döntöttek az algyői képviselők csütörtökön, hogy

nem tartják meg a vasárnapi helyi népszavazást egy vegyi üzem tervezett építéséről.

A népszavazás kiírásáról szóló határozatot visszavonó előterjesztést öt képviselő támogatta, hárman tartózkodtak. A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését. Civil kezdeményezésre – melyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak – aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. December 15-én pedig a képviselő-testület döntött a népszavazás kiírásáról.

A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet.A testületi ülésre készült anyag szerint az önkormányzat a voksolás ügyében kikérte a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalását, amely szerint a népszavazás okafogyottságának vizsgálatára kizárólag a bíróság jogosult.

Az ülést vezető Gubacsi Enikő (független) alpolgármester azt mondta, a népszavazás visszavonásáról szóló döntés az NVI állásfoglalásával és a hatályos jogszabályokkal is ellentétes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik