Belföld

Párkányban sem akarják a műanyagégető üzemet

A szlovákiai város polgármestere szerint különösebb szakmai alátámasztás nélkül utasította el a lakosság a tervet.

A párkányi önkormányzat is elutasítja a városba tervezett, évente húszezer tonna gumi- és műanyaghulladékot feldolgozó üzemet – közölte a város polgármestere az MTI-vel. Eugen Szabó hozzátette: erről levélben értesítették a szlovák környezetvédelmi minisztériumot.

A véleményezési határidő szerdán járt le. A polgármester elmondta, a képviselő-testület leszavazta a beruházást és hatalmas lakossági tiltakozást váltott ki a terv, úgy ítélték meg, hogy a létesítmény rizikós, „különösebb szakmai alátámasztás nélkül”. Szabó korábban azt nyilatkozta, ő nem lát kivetnivalót a beruházásban, amellyel 40 főnek munkát adó, korszerű üzem jönne létre.

A Magyar Koalíció Pártjának párkányi elnöke elmondta: három és fél nap alatt 7335 aláírást gyűjtöttek össze a hulladékhasznosító ellen a 11 ezer lakosú településen.

Az esztergomi önkormányzat is tiltakozott a beruházás ellen – Romanek Etelka polgármester szerint a széljárás miatt Esztergom levegőjét rontaná a létesítmény. Esztergom nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárás indítását helyezte kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik