Belföld

Pénzért intéztek állampolgárságot a budapesti ügyintézők

24.hu
24.hu

2016. 11. 07. 11:53

Korábban a témában:

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetési ügyben emelt vádat az ügyészség. Három embert állítanak bíróság elé, méghozzá – egyebek mellett – hivatali vesztegetés bűntette miatt.

Az első- és a másodrendű vádlott munka kapcsán ismerkedett meg, de hamarosan barátnők lettek. Előbbi nő ekkor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, leginkább honosítási eljárások megindításával, illetve az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézéssel foglalkozott. Társa pedig idegenrendészeti segítőként járt el külföldi személyek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben. A harmadrendű vádlott az utóbbi nő élettársa volt.

A vádirat szerint a másodrendű vádlott 2013. elején azzal kereste fel az elsőrendű vádlottat, hogy pénzért cserébe – hivatali kötelezettségét megszegve – kedvezően járjon el olyan ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg,  vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy mert nem beszéltek magyarul.

A megállapodás szerint a másodrendű vádlott a kérelmezőktől körülbelül 250 ezer forintot kért,ebből ügyletenként 10-20 000 forintot, de legfeljebb 50 ezer forintot adott át barátnőjének. A kérelmeket, az egyszerűsített honosítási eljárás megindításához szükséges iratokat a nő az élettársa közvetítésével juttatta el  az elsőrendű vádlotthoz, aki megindította az egyszerűsített honosítási eljárásokat.

A vád szerint összesen 19 embert segítettek állampolgársághoz. Az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott velük szemben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.