Belföld
Silhouette of pregnant woman in her bedroom

Nagy a baj, fogynak a szülőképes nők

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 19. 14:01

A társadalom öregedésével párhuzamosan a szülőképes nők aránya is egyre alacsonyabb.

A Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: a korábbi 22-23 év helyett ma átlagosan 28-29 éves korukban szülik első gyermeküket a nők. A szülőképes korú nők jelenleg a népesség 24-25 százalékát teszik ki.

Kamarás Ferenc hozzátette, az elmúlt 35 évben a népesség folyamatosan csökken, öregszik, így a szülőképes korú nők létszáma is csökkent.

2001 és 2016 között 270 ezer fővel, tehát 10,5 százalékkal.

A népességgel együtt a szülőképes korú nők is fokozatosan öregszenek, és jóval többen vannak, mint a fiatalok. A főtanácsadó szerint a ’70-es években született nagy létszámú nemzedékek most a harmincas-negyvenes éveikben vannak, de ők is fokozatosan elhagyják a szülőképes kort.

A 35 év alatti, fiatalok létszáma fokozatosan csökken, hiszen a születések száma is visszaesett az elmúlt időszakban.

Csökkent a bizonyos életkorig megszült gyermekek száma is. A 30-34 éves nőknek jelenleg átlagosan egy gyermekük van. Ma 100 nőre 100 gyermek jut, húsz éve ez 170 volt, tehát lényeges a visszaesés. A 35-39 évesek között is sok a gyermektelen, azonos az egy- és kétgyermekesek aránya, az átlagos gyermekszám itt is visszaesett.

Kitolódott a gyermekvállalás átlagos ideje. Kamarás Ferenc megjegyezte, az ’50-es években született, nagy létszámú, úgynevezett Ratkó-nemzedék is sok gyereket vállalt a ’70-es években bevezetett gyermekvállalást ösztönző intézkedéscsomag hatására, majd lényegesen visszaesett a születések száma, amely a ’80-as években, a GYED bevezetése után kicsit emelkedett, majd stagnált. A ’90-es évektől jelentős a visszaesés, a 2000-es években volt stagnálás, de a korábbinál jóval alacsonyabb szinten.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Man with eyeglasses drinking water from plastic bottle in the city

Mérgező anyag szivárog a műanyag palackokból

Kommentek

WASHINGTON, DC - OCTOBER 24:  U.S. President Donald Trump listens to Director of Communications for the White House Public Liaison Office Omarosa Manigault during an event in the Oval Office of the White House October 24, 2017 in Washington, DC. President Trump honored the eight winners of the National Minority Enterprise Development Week Awards Program during the Oval Office event.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.