Belföld
Silhouette of pregnant woman in her bedroom

Nagy a baj, fogynak a szülőképes nők

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 02. 19. 14:01

A társadalom öregedésével párhuzamosan a szülőképes nők aránya is egyre alacsonyabb.

A Központi Statisztikai Hivatal főtanácsadója az InfoRádiónak azt mondta: a korábbi 22-23 év helyett ma átlagosan 28-29 éves korukban szülik első gyermeküket a nők. A szülőképes korú nők jelenleg a népesség 24-25 százalékát teszik ki.

Kamarás Ferenc hozzátette, az elmúlt 35 évben a népesség folyamatosan csökken, öregszik, így a szülőképes korú nők létszáma is csökkent.

2001 és 2016 között 270 ezer fővel, tehát 10,5 százalékkal.

A népességgel együtt a szülőképes korú nők is fokozatosan öregszenek, és jóval többen vannak, mint a fiatalok. A főtanácsadó szerint a ’70-es években született nagy létszámú nemzedékek most a harmincas-negyvenes éveikben vannak, de ők is fokozatosan elhagyják a szülőképes kort.

A 35 év alatti, fiatalok létszáma fokozatosan csökken, hiszen a születések száma is visszaesett az elmúlt időszakban.

Csökkent a bizonyos életkorig megszült gyermekek száma is. A 30-34 éves nőknek jelenleg átlagosan egy gyermekük van. Ma 100 nőre 100 gyermek jut, húsz éve ez 170 volt, tehát lényeges a visszaesés. A 35-39 évesek között is sok a gyermektelen, azonos az egy- és kétgyermekesek aránya, az átlagos gyermekszám itt is visszaesett.

Kitolódott a gyermekvállalás átlagos ideje. Kamarás Ferenc megjegyezte, az ’50-es években született, nagy létszámú, úgynevezett Ratkó-nemzedék is sok gyereket vállalt a ’70-es években bevezetett gyermekvállalást ösztönző intézkedéscsomag hatására, majd lényegesen visszaesett a születések száma, amely a ’80-as években, a GYED bevezetése után kicsit emelkedett, majd stagnált. A ’90-es évektől jelentős a visszaesés, a 2000-es években volt stagnálás, de a korábbinál jóval alacsonyabb szinten.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.