Belföld

Feljelentést tett az olimpia megvalósíthatósági tanulmánya miatt az Együtt politikusa

Százmilliókat fizettek ki a dokumentumért, ami Szigetvári Viktor szerint megalapozatlan.

Feljelentést tett a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmánya miatt ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanújával Szigetvári Viktor.

Az Együtt politikusa szerint a PricewaterhouseCoopers tanácsadó céggel elkészíttetett tanulmány teljesen alkalmatlan arra, hogy az olimpiát az abban leírtak szerint bonyolítsák le, ugyanakkor jelentős összeget fizettek ki érte – a céggel 2015-ben 480 millió forint értékben szerződött a Miniszterelnökség, majd további 240 millió forintot fizetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tanulmánnyal összefüggésben, a pályázathoz szükséges feladatokra.

Szigetvári keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szakértői vélemények szerint a PricewaterhouseCoopers tanulmánya pénzügyileg megalapozatlan. Az egyik legnyilvánvalóbb hiányosság, hogy nem szerepelnek benne a biztonsági költések – mondta a politikus, hozzátéve, hogy a pénzügyi számítások megalapozatlansága és a kockázatok alulértékelése 1000 milliárdos nagyságrendi tévedést jelent.

Míg a tanulmány szerint az olimpia költségvetése 774 milliárd forint, reális számítások szerint több mint tízezer milliárd forintba kerülne

– mondta Szigetvári, aki szerint megalapozatlan és hiányos pénzügyi számítások alapján nem lehet felelős döntést hozni a pályázatról.

Az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke szerint a tanulmányért kifizetett összeg azért is indokolatlanul magas, mert a PricewaterhouseCoopers egy korábbi, 2002-es megvalósíthatósági tanulmányát a 2016-os és 2020-as rendezésre is aktualizálta korábbi megbízások alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik