Belföld

Bosszúpornó Valentin-napra – csak óvatosan az intim videókkal

Magyarországon is hallani arról, hogy a szakítás után valamelyik fél bosszúból nyilvánosság elé tárja a másik felet ábrázoló szexképeket vagy videókat. Ha a baj megtörtént, a traumát némileg enyhítheti a jogi és anyagi elégtétel széles skálája – hívja fel a figyelmet a Wolters Kluwer jogi tartalomszolgáltató.

Az utóbbi években két jelentős ügy is volt Magyarországon nyilvánosságra hozott videókkal kapcsolatban. Az egyik esetben, 2015 novemberében egy 17 éves lány küldött szexuális tartalmú képet és videót a tizenhét éves szerelmének, aki tovább küldte azokat egy 14 éves barátjának, aki végül kitette őket a netre.

A másik ügyben 2013 áprilisában egy társkereső oldalon ismerkedett meg egy pár, az együttléteikről fotókat és videókat is készítettek. Mivel a nő egy másik településen lakott, a férfi a találkozások fedezése érdekében fenyegetéssel próbálta meg kicsalni a nőtől a szükséges pénzt. Álnéven írt rá a barátnőjére, azt állítva, hogy feltörte a gépét, és nyilvánosságra hozza ezeket a tartalmakat, amennyiben nem fizet, sőt, még a nő munkahelyére is elküldi őket. A nő összesen 230 ezer forintot fizetett.

Aki ilyen helyzetbe kerül, annak több lehetősége is van:

  • Ír az adatkezelőnek (pl. Facebook, tárhelyszolgáltató), hogy töröljék a képét
  • Ha az adatkezelő ennek nem tesz eleget, bíróság előtt is érvényt tud szerezni követelésének, a bíróság ilyen ügyben soron kívül jár el
  • Polgári pert indíthat az adatkezelő ellen (kártérítés vagy sérelemdíj megállapítása)
  • Büntető pert indíthat az elkövető ellen (személyes adattal történő visszaélés, rágalmazás)

Összefoglalva: a szexuális életre vonatkozó személyes adat különleges adatnak minősül, amit kiemelten véd a törvény. Kétszer is érdemes tehát meggondolni, hogy bosszúból nyilvánosságra hozzuk exünk intim képeit és videót, mert ennek súlyos következményei lehetnek, mind az áldozat, mind az elkövető életére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik